Inte den enda motgången för SD

Martin Kinnunen (SD).

Sverigedemokraterna seglar inte fram på en räkmacka just nu.

Tvärtom tornar svårigheterna upp sig, den ena efter den andra.

Avslöjandet i TV4 att Martin Kinnunen (SD) utreds för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott var det sista av en rad bakslag som drabbat Sverigedemokraterna på senare tid. Han hävdar att han är oskyldig.

Även en annan SD-ledamot i riksdagen, stjärnskottet Paula Bieler, har varit föremål för husrannsakan. I hennes fall gjordes husrannsakan inne i riksdagen vilket är mycket ovanligt.

Jag återkommer om orsaken till polistillslaget senare. Men först ett par ord om SD:s bakslag.

Det första var när Jimmie Åkesson i oktober lät meddela att han var utbränd och måste ta en time out från jobbet. För närvarande är han sjukskriven till siste mars.

Mattias Karlsson, som vikarierar för Åkesson, har fyllt kostymen väl. Men alla organisationer med oklart ledarskap drabbas av konvulsioner, det finns alltid någon som vill testa om det går att flytta fram positionerna.

Decemberöverenskommelsen, DÖ, eller julpakten som den också kallas, är en annan stötesten för partiet. Det berövar Sverigedemokraterna vågmästarrollen i alla frågor som har med pengar att göra. Den maktposition som Jimmie Åkesson före valet tyckte var viktigare än att SD blev större har gått förlorad i en lång rad viktiga omröstningar.

Trasslet kring avgående partisekreteraren Björn Söders framtid var inte heller vacker att beskåda. Först meddelade han att han ville sluta som partisekreterare. Sedan, när det blev allvar, ville han stanna till april.

Men vid ett möte för ett par veckor sedan uppnåddes en kompromiss. Söder, som också är andre vice talman i riksdagen, fick stanna till slutet av februari.

SD har under närmare ett decennium styrts av det som kallas ”de fyras gäng”. Nu förefaller det som om Söder håller på att fasas ut och att partiet i stället kommer att ledas av en trojka bestående av Åkesson, hans vikarie Karlsson och tillträdande partisekreteraren Richard Jomshof.

Martin Kinnunen, som kom in i riksdagen i höstas, är firmatecknare och enda styrelseledamot i företaget Samtid och framtid, som ägs av SD-boalget Blåsippan. Företaget ger ut tidningen Samtiden. Paula Bieler är styrelsesuppleant.

Medieprojektet fick fart efter järnrörsskandalen hösten 2012. En av dem som var ute och trakasserade folk i Stockholmsnatten, dåvarande ekonomiske talespersonen Erik Almqvist, fick lämna riksdagen. I stället knöts han till projektet.

Enligt Expressen avsatte SD nära fyra miljoner för mediesatsningen. Förra året upptäckte Skatteverket att bolaget borde betalt utgående moms och Samtid och framtid fick betala ett skattetillägg på 182 000 kronor.

Men nu har saken alltså vandrat vidare i den rättsliga hierarkin och hamnat hos Ekobrottsmyndigheten. Vad det kommer att leda till är för närvarande oklart.

Men det man vet är att väljarna har mycket litet tålamod med fusk med skatten. Dåvarande V-ledaren Gudrun Schyman, partiets hittills mest framgångsrika ordförande, fick gå sedan det uppdagats att hon ville dra av kostnader i deklarationen som riksdagen redan betalt.

På samma sett gick det dåvarande justitieministern Ove Rainer (S) när det visade sig att han genom skatteplanering hade minskat sin skatt högst väsentligt.