Busch är hårdast i gänget

Ebba Busch fortsätter att trissa upp tonläget i den politiska debatten. Under sitt Almedaltal fick de politiska motståndarna några ordentliga kängor.

För Kristdemokraterna är det Villa, Volvo, Vovve som ska bära partiet mot valvinst i höst.

Ingen av de andra partiledarna är lika bra på känslor som Ebba Busch. Ingen av dem är heller lika bra på att dela ut kängor till sina politiska motståndare som hon är. I sitt Almedalstal anklagade Busch Magdalena Andersson för plagiat, Annie Lööf för att ha övergett traktorn för elsparkcyklar och vänstern för att håna medelklassen.

Tonen hårdnar allt mer mellan de politiska motståndarna. Inte minst mellan Kristdemokraterna och Centern.

Ebba Busch erbjöd besvikna centerväljare ett nytt hem i KD med lockelser om en levande landsbygd och det hon beskriver som ett liv utanför stortstäderna. Vad hon utelämnar är anledningen till att Centern och dess väljare lämnat den borgerliga gemenskapen - högersidans samarbete med Sverigedemokraterna.

Ebba Busch på tisdagens Almedalstal

Villa, Volvo, vovve

Kristdemokraterna tycker att de är som bäst i valrörelse. Busch har beskrivit sig själv som högersidans kärring som inte backar för att kavla upp ärmarna och ta fajten.

I den här valrörelsen är det Svensson-livet Busch säger sig vilja fajtas för. Med slagorden Villa, Volvo, Vovve lansera Busch nu politik för ett slags modern klassresa. Den upp i medelklassen.

Kristdemokraterna vill göra det lättare att bygga småhus och villor. De återpresenterar också en rad förslag för att göra det lättare att byta till en elbil, under rubriken Volvo. Och under rubriken Vovve vill KD ta krafttag mot hundsmuggling.

Enligt Kristdemokraternas finns det nästan 800 000 hundägare i Sverige idag och de väljarna vill partiet ha, säger Ebba Busch.

Presenterar gamla förslag

Villa, Volvo, Vovve och värderingar ska skilja ut Kristdemokraterna i valrörelsen. För utanför allt tal om Sveriges hjärtland och kvicka slogans finns det fortfarande stråk av traditionellt kristdemokrati när Ebba Busch talar. Den delen som handlar om familjens värde och uppgift i samhället.

I dagens version handlar det om föräldrarnas ansvar när det kommer till att uppfostra sina barn. Slutsatsen, säger Busch är att starka värderingar förebygger brott och att de värderingarna kommer från familjen.

Kristdemokraterna ser sig som partiet som bryter ny mark på högersidan. Men den senaste tiden har deras politik mest varit gammal skåpmat. Bara förra veckan presenterade de ett 20-år gammalt förslag om kemisk kastrering. Ett förslag som återkommit flera gånger sedan dess.

Nu återstår att se om det inte bara gäller samarbetet med SD, utan också politiskt som KD vill vara banbrytande. Eller tänker om de tänker fortsätta att återlansera gamla politiska förslag genom hela valrörelsen.

Valkompass – artikel