Hetaste namnet att ta över efter Lööf

C-kandidaten alla pratar om

Centerns nya partiledare kan heta Elisabeth Thand Ringqvist. Hon är hetaste kandidaten till att efterträda Annie Lööf.

Thand Ringqvist blir i så fall den tredje kvinnan i rad på ordförandeposten.

Bara dagar efter förlustvalet i september meddelade Annie Lööf att hon lämnar uppdraget som Centerns partiledare efter elva år.

Partiet väljer hennes efterträdare på en extra partistämma den 2 februari. Tiden att nominera kandidater har gått ut men trots det är den officiella tystnaden monumental.

Valberedningen ska inom de närmaste veckorna peka ut en handfull personer som de anser har förmåga att klara uppgiften, att leda Centerpartiet. Och som kan samla en majoritet bakom sig på extrastämman.

De ska sedan turnera runt i Center-Sverige, visa upp sig och låta sig utfrågas före den avgörande om röstningen.

Elisabeth Tand Rinqvist (C).

Enligt samstämmiga uppgifter är Elisabeth Thand Ringqvist den hetaste kandidaten. Mellan skål och vägg är det henne man pratar om. Inte om någon annan.

Thand Ringqvist är 50 år, elva år äldre än Lööf, och valdes in i riksdagen i valet i höstas. Där har hon utsetts till andre vice gruppledare i Centerpartiets riksdagsgrupp, till vice ordförande i Näringsutskottet och till suppleant i de centrala utskotten finansutskottet och EU-nämnden.

Thand Ringqvist är född och delvis uppvuxen i det som fram till årets val var gedigna centerbygder, Jämtland. Hon är civilekonom med examen från snobbskolan Handelshögskolan i Stockholm, har bland annat varit chef för Centerns riksdagskansli, politiskt sakkunnig hos Maud Olofsson på Näringsdepartementet och vd för Företagarna.

Till de renodlade C-uppdragen hör plats i Östersunds kommunfullmäktige och ordförande i Centerstudenter. Man skulle kunna säga att hon har en i det närmaste perfekt cv för en blivande Centerledare. I alla fall med ett undantag, bristen på tidigare erfarenhet från att själv sitta i riksdagen.

Själv har hon inte sagt ett enda ord officiellt om partiledarbytet och hennes egen roll i det. Så brukar den som inte vill stjälpa sina chanser uppträda.

En annan som i likhet med Thand Ringqvist inte heller har sagt om hon kandiderar är Ulrika Liljeberg från Dalarna, även hon invald i riksdagen i år.

De som sagt att de gärna vill efterträda Lööf består av trion Emma Wiesner, ledamot av EU-parlamentet och riksdagsledamöterna Helena Lindahl och Alireza Akhondi.

Till dem som redan nu sagt ifrån att de absolut inte ställer upp är den favorittippade förre ekonomiske talespersonen Emil Källström, avgående vice ordföranden Linda Modig, dagens ekonomiska talesperson Martin Ådahl, riksdagsledamoten Rickard Nordin och LRF:s vd Anna-Karin Hatt, tidigare statsråd. Hon var med i leken redan för elva år sedan då Annie Lööf avgick med segern.

Men tyvärr, allihop. Ingen snackar om er. I alla fall inte med mig. Där är det Elisabeth hela dagen.

Om Elisabeth Thand Ringqvist väljs till Centerpartiets ordförande blir hon den tredje kvinnan i rad på posten. 2001 utsågs Maud Olofsson som tio år senare efterträddes av Annie Lööf.

Centerns första kvinna som partiledare var Karin Söder. Hon tillrädde 1985 men tvingades avgå redan året därefter på grund av sjukdom. Söder var Sveriges första kvinnliga partiledare. Centern har haft fler kvinnor i ledningen än något annat parti i Sverige.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.