Pandemin kan ge Netanyahu ännu ett extraliv

Man brukar säga att katter har nio liv för att beskriva hur de alltid landar på fötterna.

Israels premiärminister har en unik förmåga som till och med överträffar kattens.

Den här gången ser det ut som coronapandemin kan ge Benjamin Netanyahu ännu ett extraliv.

På rak arm kan jag inte påminna mig någon annan demokratiskt vald ledare som lyckats överleva så många val där han dömts ut på förhand.

Det spelar ingen roll om han gjort ett dåligt jobb eller är misstänkt för grova brott. Regeringskriserna avlöser varandra men precis som hans gode vän Donald Trump verkar Netanyahu ha en teflonkvalitet som får allt som normalt skulle sänka en politiker att bara stötas bort.

På tisdag går israelerna till vallokalerna för fjärde gången på två år. Men den här gången pekar opinionsmätningarna mot att Netanyahu mycket väl kan bli omvald. Det finns en väldig enkelt förklaring till varför.

Inget annat land har lyckats vaccinera sin befolkning så snabbt mot covid-19 som Israel och till stor del är det Netanyahus förtjänst.

Israel beställde innan det var godkänt stora mängder av Pfizers covidvaccin. Netnayhau hade inget emot att betala ett överpris så länge som Israel garanterades snabba vaccinleveranser. För att ytterligare locka Pfizer att leverera just till Israel gick Netanyahu med på att lämna ut medicinsk information om alla israeler som vaccinerade sig.

Det gav Pfizer en unik möjlighet att testa hur deras vaccin fungerade på olika människor och olika åldergrupper.

Så medan resten av världen förgäves ropat efter fler vaccindoser har Israel i rekordfart kunnat vaccinera sin egen befolkning. I dag är över hälften av befolkningen vaccinerad och både sjuktalen och dödstalen i landet har sjunkit kraftigt.

 Benjamin Netanyahu.

Borde varit chanslös

Vaccinintyg har utfärdats som ger de som tagit sina sprutor möjlighet att besöka restauranger, caféer och barer. En chans att åter leva ett mer normalt liv. Ekonomin är på väg att återhämta sig.

Det har fått Netanyahus och hans konservativa parti Likuds opinionssiffror att peka uppåt.

Likud är överlägset största parti. Oppositionen har Netanyahu lyckats splittra. Men även om Likud vinner kommer Netanyahu som vanligt att vara tvungen att skrapa ihop en koalition för att få de nödvända 61 platserna i Knesset, Israels parlament, som krävs för majoritet.

Fast egentligen borde Netanyahu vara chanslös.

Han har redan styrt i tolv år, längre än någon annan israelisk premiärminister. Många är trötta på hans sätt att sköta landet. Ovanpå det återstartar inom kort en stor korruptionsrättegång mot Netanyahu. Han anklagas för att ha tagit emot gåvor som champagne och cigarrer från affärsmän till ett värde av två miljoner kronor.

Han är också åtalad för att ha försökt få bättre publicitet i vissa medier mot löften om fördelaktig behandling av dessa medier.

Det märkliga läget är att Netanyahu går till val mitt under brinnande rättegång. I nästa månad ska de första vittnena höras.

Vill avskaffa HD:s makt

Under de senaste två åren har Netanyahus mesta energi gått åt för att försöka stifta nya lagar som skulle ge honom immunitet eller pausa rättegången så länge han är premiärminister.

Vinner han valet tänker han försöka avskaffa Högsta domstolens unika roll i Israel som inte har någon skriven författning. Netanyahus förslag är att det ska räcka med en enkel majoritet i Knesset för att ogiltigförklara utslag från HD. Något som skulle gynna hans personliga situation.

Trots att allt detta spelas upp inför öppen ridå har han ändå en stor chans att få fortsätta som premiärminister. 57 procent av israelerna tycker han gjort ett bra jobb med pandemibekämpningen trots många misstag i början.

Framförallt framstår Netanyahu som framgångsrik när israelerna jämför med kaoset i Europa där stor brist på vaccin råder.

Mardrömmen är om valet slutar i ännu ett dödläge som innebär ett femte nyval i höst. För väljarna vill säga.

För Netanyahu, som i så fall leder en övergångsministär, är det en helt ok utgång.
Då får han ännu en chans att vista sina kattegenskaper.