Tiden på väg rinna ut för att stoppa smittan

Trots alla ansträngningar att stoppa smittan ser coronaviruset alltmer ut att bli en världsomspännande pandemi.

När vi inte kan lita på information från alla länder kan läget vara värre än rapporterat.

WHO varnar för att tiden för att stoppa smittan snabbt är på väg att rinna ut. Vilket inte direkt bidrar till att minska paniken.

Chefen för Världshälsoorganisationen, WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att världen aldrig tidigare skådat något liknande.

– För mindre än två månader sedan var detta coronavirus helt okänt för oss. De senaste veckorna har visat hur snabbt ett nytt virus kan sprida sig runt världen och orsaka störningar och rädsla.

Och fortfarande vet vi alldeles för lite om viruset.

I Sydkorea ökade antalet smittade från nästan inga alls till över 750 och sex döda inom loppet av några dagar.

Vad som framförallt oroar experterna är hastigheten med vilken smittan nu sprids utanför Kina.

I Sydkorea ökade antalet smittade från nästan inga alls till över 750 och sex döda inom loppet av några dagar. Italien rapporterade i går 152 smittade och minst tre döda (som i dag stigit till sex) efter att bara ha haft tre smittade i torsdags.

Fram till den 18 februari hade Iran inte rapporterat ett enda fall. Mindre än en vecka senare har minst tolv människor avlidit av virusinfektionen. Det är de största dödstalen som hittills registrerats utanför Kina.

Därför ifrågasätts om antalet smittade som Iran gått ut med, 61 stycken, stämmer. Experter menar att med så många dödsfall på kort tid måste det finnas många fler smittade.

Vilket underbyggs av att mer än ett halvdussin länder registrerat smittade fall som anlänt från Iran.

Smitta under lång tid

Det kan finnas en tendens särskilt hos totalitära regimer att försöka dölja smittan av rädsla för att sanningen ska utlösa panik hos den egna befolkningen eller skada landet. När de många dödsfallen i Iran blev kända stängde grannländerna snabbt sina gränser mot Iran.

En naturlig reaktion men sannolikt inte särskilt effektiv för att förhindra spridning av smittan.

Det som krävs för att lyckas är att människor som blivit smittade snabbt kan isoleras för att inte kunna föra smittan vidare.

Tyvärr gör virusets egenskaper det mycket svårt. Covid-19 smittar som en vanlig influensa via droppar i luften, orsakade av nysningar och hostningar.

Covid-19 smittar som en vanlig influensa via droppar i luften, orsakade av nysningar och hostningar.

Men inte alla som blir smittade blir sjuka. Dessutom är inkubationstiden i vissa fall två veckor eller längre. Smittade kan med andra ord röra sig ute i samhället under lång tid utan att de själva vet att de bär på viruset och under tiden smitta andra.

Covid-19 tycks nu på allvar ha kommit till Europa. Italien, där ingen smitta rapporterats fram till för mindre än en vecka sedan har redan haft sex dödsfall.
Myndigheterna verkar försöka kopiera Kina när man stängt ner ett område med 50 000 människor i ett försök att förhindra smittspridning. Ingen får resa ut eller in i området.

Större dödlighet

Regionen ligger strax söder om en av Italiens mest folkrika städer, Milano.

Vi kan hoppas att Italien lyckas men erfarenheterna från andra länder visar att det är oerhört svårt att begränsa smittspridningen. Om viruset finns i Italien är det ingen vild gissning av grannländerna snart också kommer att redovisa både smittade och dödsfall.

I grund och botten handlar det om en influensa men med betydligt större dödlighet än den vanliga. Paniken kommer av att det ännu inte finns något botemedel. Försök pågår att få fram ett vaccin. Men även de mest optimistiska uppskattningarna säger att det kommer att ta minst ett halvår, troligen betydligt längre än så.

Kina hävdar att dödligheten för den som blir smittad av covid-19 ligger runt två procent. Betydligt lägre än för Sars. Men det verkar som covid-19 är betydligt mer smittsamt. Dödligheten för en vanlig influensa ligger på 0,1 procent.

I en globaliserad värld där miljontals människor varje dag reser kors och tvärs över världen är det oerhört svårt att stoppa en virussmitta. Många flygbolag har ställt in alla sina flygningar till Kina för flera månader framåt men innan Kina stängde ner tiomiljonerstaden i centrum för smittan, Wuhan, hann hundratusentals människor lämna staden och resa över Kina och utanför landets gränser.

Afrika och Sydamerika är de enda kontinenter som ännu inte rapporterats några fall. En aning märkligt när det gäller Afrika som har många förbindelser med Kina och där många kinesiska gästarbetare är verksamma. Experterna menar att det kan bero på att man i Afrika inte har tillräckliga resurser för att kunna testa för coronaviruset.

Mantrat hos myndigheterna i de länder som inför stränga restriktioner är att folk inte ska drabbas av panik. Ändå är det precis vad som riskerar att bli resultatet av alla drakoniska åtgärder.