Polisen räddar Boris – för stunden

Boris Johnson räddas av att många av detaljerna om "festerna" i 10 Downing Street hålls fortsatt hemliga.

Nu får han respit så länge polisutredningen pågår.
Men den förre premiärministern Theresa May ser chansen att få sin hämnd.

Scenerna i underhuset var ovanligt kaotiska, även efter brittiska förhållanden, när Boris Johnson skulle försöka bortförklara de urvattnade men ändå hårda slutsatserna i Sue Grays rapport om de festliga sammankomster som pågått i premiärministerns kansli och bostad samtidigt som vanliga britter levde under extremt stränga coronarestriktioner.

Gray skriver att flera av sammankomsterna aldrig borde ha hållits och att det tyder på "bristande ledarskap och omdöme".

Att Johnson fick det hett om öronen av oppositionen var givet på förhand. Men när Theresa May tog av sig sitt blå munskydd satte hon kniven i ryggen på Johnson.

Den förre premiärminister slog fast att rapporten visade att premiärministerns kansli inte levt efter de covidregler som gällde alla andra. Sedan lade hon till med en klar och tydlig röst som dröp av sarkasm.

– Antingen hade premiärministern och folket runt honom inte läst reglerna, inte förstått dem eller så utgick de ifrån att de inte gällde dem. Vilket var det?

Onda ögat

May har ett särskilt ont öga till Boris Johnson. Som en ledande talesman för den hårda brexitfalangen inom det konservativa partiet gjorde han livet surt för henne under brexitförhandlingarna och han spelade en stor roll för att hon till slut tvingades avgå.

Nu ser May chansen att hämnas.

Johnson försökte stamma fram en motattack i den storm av glåpord som följde. Men nöjde sig till slut med att be May vänta tills rapporten är klar i sin helhet.

Återigen var det som räddade premiärministern att alla fakta inte kommit upp på bordet.

Utredaren Sue Gray ville publicera sin rapport i sin helhet men polisen hade enträget bett henne att utelämna alla detaljer om 12 av de 16 sammankomster som hon undersökt. Polisen anser att det finns skäl att inleda en förundersökning för brott mot covidrestriktionerna.

Men trots att han indirekt alltså är föremål för en polisundersökning och kan bli förhörd så har Boris Johnson inga tankar på att avgå frivilligt. Istället fortsätter han med sin kombination av halvhjärtade ursäkter och bortförklaringar att uppmana alla att invänta hela rapporten.

Boris Johnson hoppar in i ett plan på väg till Ukraina för samtal på tisdagen.

Kan bli förhörd

Det kan dröja innan den kommer.

Polisen ska gå igenom Grays undersökningsmaterial, vilket inkluderar 300 bilder från de möjligen illegala sammankomsterna. Även göra egna förhör. Hur lång tid det kommer att ta är det ingen som vet.

Det enda som är säkert är att Johnson köpt sig ytterligare tid tack vare polisens ingripande. När alla detaljer blir kända är det stor risk att den nuvarande kritiken når orkanstyrka. Inte ens Johnson själv förnekar ju att sammankomsterna ägt rum och att han själv deltagit i flera av dem.

Opinionsmätningar visar att två tredjedelar av britterna vill att Johnson avgår men avgörande för hans framtid är de egna partikamraternas inställning. Om 54 konservativa parlamentsledamöter eller fler begär en misstroendeomröstning mot Johnson så blir det en sådan.

Hur många som redan gjort det vet vi inte. De som vill avsätta Johnson måste skriva ett brev till partiets särskilda kommitté för ändamålet. Hur många brev som inkommit är hemligt tills gränsen 54 nås.

Bitter ledarstrid

Men Mays förödande attack är ett tecken på att många mer traditionella konservativa ledamöter har fått nog av den charmige men slarvige premiärministern. De anser att partiets enda chans att vinna nästa val om två år är att ersätta Boris Johnson som partiledare och premiärminister.

Det som möjligen får en del att tveka är den akuta krisen mellan Nato och Ryssland. Att gå in i en potentiellt bitter ledarstrid samtidigt som Europas säkerhetsordning står på spel kan skada både landet och partiet.

Om det till slut blir en misstroendeomröstning är det långt ifrån säkert att Boris Johnson ryker. Kritiken mot Theresa Mays sätt att sköta brexitfrågan var massiv inom det konservativa partiet. Ändå överlevde hon misstroendeomröstningen i december 2018.

Den som överlever en misstroendeomröstning är immun mot att kunna bli avsatt de närmaste tolv månaderna efter det.

Så det kan ta lång tid innan Boris Johnsons öde slutgiltigt avgörs.