Det här kan hända om Trump avsätts i förtid

Donald Trump är president i knappa två veckor till.

En kort men potentiellt farlig tid.

Det går att avsätta honom i förtid men då måste det republikanska partiet vakna.

Med tanke på scenerna som utspelade sig i den amerikanska huvudstaden i går är det inte konstigt att många undrar hur långt presidenten är beredd att gå för att klamra sig kvar vid makten. Det spekuleras i om han helt förlorat förståndet.

Det råder ingen tvekan om att det var Donald Trumps direkta uppmaning till demonstranterna att marschera mot Kapitolium som ledde till ett av de mest förödmjukande ögonblicken för stormakten USA när Trumpanhängare fotade sig själva sittande i senatsledarens stol och med fötterna på bordet i talmannen Nancy Pelosis tjänsterum efter att de avbrutit den demokratiska processen.

Den republikanske senatorn Mitt Romney anklagar Trump för att ha uppmanat till revolt.
Så man undrar ju om Trump verkligen kan sitta kvar sin sista tid.

För första gången utlovar han visserligen - via sin sociala medierchef - ett ordnat maktöverlämnande efter att kongressen i dag godkänt Bidens valseger. Men frågan är om det går att lita på Trumps ord.

Röster har höjts för att han måste avsättas. Det går men det är ingen lätt uppgift. Framförallt kräver det att republikanerna slutar skydda den person som är på väg att äta upp deras parti som avskedsmåltid.

Det finns två vägar att bli av med Trump på ett ordnat sätt. Riksrätt eller det 25:e tillägget i konstitutionen.

Förbjudas ställa upp igen

Om inte total enighet råder mellan både demokrater och republikaner är riksrätt en långdragen process. Trump hinner avgå innan han avsätts. Men det finns de som vill inleda en process ändå med målet att förbjuda Trump att ställa upp igen i presidentvalet 2024.

Enligt det 25:e tillägget kan vicepresidenten ihop med regeringens ministrar enas om att presidenten är oförmögen att styra landet. Men om presidenten motsätter sig den bedömningen går avgörandet vidare till kongressen. Om två tredjedelar röstar för att avsätta presidenten så är saken klar.

Där har vi haken.

Trots att presidenten själv lagt grunden till kaoset i landet genom att redan före valet hävda att det enda sättet han kunde förlora på var om motståndarsidan fuskade och sedan fortsatt med sina lögnaktiga påståenden, så har det republikanska partiet fortsatt att stötta honom.

Det var först i går som Mitch McConnell, majoritetsledare i senaten och vicepresident Mike Pence tog sin hand från Trump.

McConnell genom att varna för en dödsspiral för den amerikanska demokratin om inte kongressen fastställde Joe Bidens valseger. Pence genom att vägra följa Trumps uppmaning att försöka få resultaten från sex vågmästarstater ogiltigförklarade.

Vicepresident Mike Pence.

Skyldiga medlöpare

De och många andra republikanska medlöpare är nästan lika skyldiga som Trump för att konspirationsteorierna och lögner om valfusk fått så stark spridning bland Trumps supportrar.

Till och med efter nattens exceptionella händelser röstade ett hundratal republikanska kongressmän mot att erkänna Bidens valseger. Därför är det högst tveksamt om det i praktiken går att avsätta Trump med det 25:e tillägget.

Det finns också andra överväganden att göra.

Faran med att låta Trump ha den enorma makt som presidentposten innebär i två veckor till måste ställas mot vad som kan hända om han avsätts.

Risken finns att det ytterligare skulle egga Trumps anhängare att samlas i massdemonstrationer eller till och med ta till våld. Starta ett inbördeskrig. Bland Trumps mest hängivna är det många som är tungt beväpnade.

Oron är i högsta grad befogad.

För några dagar sedan skrev alla nu levande amerikanska försvarsministrar, inklusive två av Trumps, ett brev där de uppmanade president Trump att inte använda militären för att försöka sitta kvar i Vita huset. Bland undertecknarna finns republikanska hökar som Donald Rumsfeld och Dick Cheney.

De agerade efter uppgifter om att Trump funderar på att införa undantagstillstånd i ett försök att hänga sig kvar.

Just nu känns det som vad som helst kan hända. President Trump har visat att han är beredd att gå hur långt som helst för att sitta kvar och därmed behålla sin immunitet mot åtal.

En utväg är att han självmant avgår i förtid och låter Mike Pence benåda honom. I teorin kan Trump benåda sig själv innan han lämnar Vita huset men frågan är om den amnestin verkligen håller rättsligt.