Mejla

Lena Mellin

Sjöstedt spelar rysk roulette

Kan fälla Löfven och utlösa nyval med Åkessons hjälp

Publicerad:
Uppdaterad:

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt spelar hasard.

Det kan sluta med att han röstar bort Stefan Löfven med hjälp av Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

I den här artikeln ska jag försöka bringa lite reda i vad som egentligen händer just nu i svensk politik.

På ytan handlar det om Arbetsförmedlingens framtid och organisation.

Vänsterpartiet, liksom en rad lokala företrädare för olika partier är tveksamma, för att inte säga direkt negativa, till planen på att stänga en rad lokala kontor och ersätta dem med privata alternativ.

Det är inte en oviktig del av den högljudda konflikten mellan partierna. Men det är inte den enda och inte den viktigaste för alla inblandade.

Positionerna ser ut så här: I Januariavtalet kom regeringen, Centern och Liberalerna överens om att förändra Arbetsförmedlingen. De står alltså bakom arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i den här konflikten.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tycker inte att Arbetsförmedlingen ska förändras, i alla fall inte på det sätt som nu är aktuellt. Han är intresserad av själva sakfrågan och gör sittande minister ansvarig för det hela.

Jonas Sjöstedt.
Foto: URBAN ANDERSSON
Jonas Sjöstedt.

En av märkligheterna i den här historien är att Nordmark inte har ett dugg med saken att göra. Hon var ordförande i TCO när Januariavtalet skrevs och klev in i regeringen i september och har ärvt frågan.

Moderatledaren Ulf Kristersson talar gärna om fler vuxna i rummet men i den här frågan beter han sig som en barnunge.

M och KD gick, liksom resten av Alliansen, till val på att förändra Arbetsförmedlingen. I en artikel underskriven av de fyra borgerliga partiledarna i april förra året med rubriken ”Lägg ner Arbetsförmedlingen så att fler får hjälp till ett jobb” skrev de följande:

”Men genom att reformera Arbetsförmedlingen och renodla myndighetsuppdraget kan den nuvarande trögheten brytas och matchningen förbättras. Fler människor kan få ett jobb att gå till.”

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) vid en presskonferens på torsdagen.

M och KD tycker alltså, eller borde tycka att förändringen är bra, en del vill jävlas med regeringen och tar tillfället i akt.

SD:s Jimmie Åkesson har aldrig någonsin gjort någon hemlighet av att han alltid är med på att ställa till det för regeringen och Stefan Löfven. Han är med på vad som helst bara det skadar regeringen. Man skulle kunna kalla det en princip, även om det är en ovanlig sådan.

Vi har alltså ett parti som är emot Eva Nordmark för att hon har det jobb hon har. Två som vill ha bort henne för att det hon gör är rätt men för att hon sitter i fel regering. Och ett fjärde parti som alltid är emot den S-ledda regeringen oavsett vad den gör. Jonas Sjöstedt leder en mycket ohelig allians.

Vad kommer det här att leda till? Ett alternativ är ingenting. Ett annat är att Eva Normark tvingas lämna regeringen. Ett tredje att det blir nyval.

För att det ska bli extraval krävs att Jonas Sjöstedts vänster gör gemensam sak med det nya konservativa blocket, M, KD och SD. De kan synas vara en otänkbar tanke men den ska inte helt räknas bort. Processer av det här slaget blir lätt ett självspelande piano.

Foto: Björn Lindahl
Misstroendevotum-hotade arbetsmarknadsminister och statsminister Stefan Löfven.

Det krävs också att Stefan Löfven bestämmer sig för att göra omröstningen om Eva Nordmark till en kabinettsfråga, och säger att den handlar om hela regeringens framtid.

Det krävs också att Löfven i så fall utlyser nyval innan han lämnar in sin avskedsansökan. En övergångsregering kan inte proklamera nyval.

Jonas Sjöstedt spelar rysk roulette. Han ångar på ned pukor och trumpeter. Det kan sluta med att han fäller en S-ledd regering med hjälp av Sverigedemokraterna och medverkar till att det blir nyval.

I det skulle vinnaren vara Jimmie Åkesson och förloraren Stefan Löfven, om inget oförutsett inträffar.

Är det verkligen vad Jonas Sjöstedt vill? Skulle inte tro det. Men det är dit hans höga spel kan ta oss.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad: