Mejla

Malin Wollin

Ingen mänsklig rättighet att få tag på sprit alla dagar i veckan

Publicerad:

Klockan 06:25 vaknade jag av grannens arbetsfordon på gatan.

Trettiofem minuter senare vaknade jag av Ekot som rapporterade om Moderaternas förslag att öppna Systembolaget på söndagar.

Jag vet inte vilket som är värst.

Fast jag gillar ju min granne.


En snabb titt i flödet ger vid handen att denna fråga delar Sverige i två exakt lika stora tårtbitar.

Många hänvisar till barn som bor med alkoholmissbrukande föräldrar, andra tycker att Moderaterna borde prioritera mer angelägna frågor.

Hur kan det vara en mänsklig rättighet att få tag på vin och sprit alla dagar i veckan?

Är detta frihetens sista slag?

Spotta upp er och kom i tid, så svårt är det inte.
Foto: Geir Olsen / TT
Spotta upp er och kom i tid, så svårt är det inte.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer säger ”Jag tycker det är rimligt att människor får bestämma när man ska köpa alkohol”.

Han är illa påläst, Gunnar. Man kan nämligen redan i dag välja när man ska köpa sitt eldvatten.

Man kan välja att köpa en Amarone från 2008 klockan 15:33 en tisdag. Man kan välja att köpa en box Castelforte klockan 11:28 en torsdag. Man fira något roligt genom att klockan 18:57 en fredag fladdra in på Systembolaget i Karlskoga och köpa en liten flaska Moët&Chandon.

Man kan också välja att köpa en Explorer och två starköl klockan 10:01 på en måndag, BLINK BLINK.

Det är så mycket valfrihet att det borde ge en genomsnittlig moderat ett behagligt rus i det liberalkonservativa inre som är Moderatens centrala nervsystem.

 


Systembolagets dåvarande vd Anitra Steen sa 2001 ”Riksdagen menar att vår legitimitet hos det svenska folket måste förstärkas för att Systembolagets långsiktiga överlevnad ska kunna garanteras. Ett sätt att göra det är att öppna på lördagar och därmed förbättra servicen till kunderna.”

Legitimiteten är ju just att Systembolagets monopol innebär begränsningar. Något de allra flesta vuxna, även frihetsälskande individer, kan anpassa sig till.

Om något så utarmar söndagsöppet legitimiteten.

Vet ni vad som kommer efter söndagsöppet på Systembolaget?

Den här synpunkten: Men om Systembolaget nu är öppet alla dagar i veckan, då kan vi väl lika gärna ha öppet dygnet runt? Jag, som är en fri individ i ett fritt land, ska väl inte behöva mötas av en stängd dörr bara för att klockan har passerat 19?

 


Liberaler är så måna om att staten inte ska behandla dem som barn. Så varför beter de sig som en treåring som står utanför de låsta skjutdörrarna med sin halvätna slickepinne på insidan?

Spotta upp er och kom i tid, så svårt är det inte. Systembolaget har öppet femtio timmar per vecka, även för er.

Skål!

 

Av: Malin Wollin

Publicerad:

LÄS VIDARE