Lars Vilks död redan föremål för konspirationsteorier

Olyckan som kostade Lars Vilks och två poliser livet kommer naturligtvis att utredas väldigt grundligt.

Men konspirationsteoretikerna kommer inte låta sig nöjas.

Bilen som Vilks och två livvakter färdades i körde vid halvfyra-tiden i går eftermiddag genom ett mitträcke och frontalkrockade med en mötande lastbil på E4:an i höjd med Markaryd.

Enligt vittnen fattade bilen omedelbart eld och de tre männen dödades sannolikt ögonblickligen.

18 timmar senare, i dag på förmiddagen, höll regionpolischef Carina Persson och Stefan Sintéus, chef för personskyddet, en presskonferens i Malmö.

Av lätt insedda skäl hade de inte särskilt mycket att säga om vad som orsakade frontalkrocken. Det kommer att ta sin tid innan den frågan är besvarad. En hel del arbete återstår.

Persson berättade bland annat att utredarna inte utesluter "yttre påverkan". Vilket översatt från polisspråk betyder att hon inte slår fast att det inte rör sig om ett attentat.

Men hon var också tydlig med att ingenting än så länge tyder på någonting annat än att detta är en olyckshändelse.

Det skulle vara synnerligen förvånande om haverikommission och polisutredning i slutändan drar någon annan slutsats.

Förutsättningarna för att skapa sig en god bild av händelseförloppet är gynnsamma. Bortsett från vad den tekniska utredningen kommer att visa inträffade tragedin i dagsljus och med ett antal vittnen.

Den överlevande lastbilschauffören är redan hörd. Det är även andra personer i trafiken som såg vad som hände.

Ett ekipage som det konstnären färdades i har alltid en följebil. De poliserna låg en bit bakom och såg i och för sig inte vad som hände, men var snart på plats.

Åklagare leder en förundersökning om grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Undersökningen om någon utomstående är inblandad leds av polisen.
En anmälan om mord har upprättats. Inte för att det finns en sådan misstanke, utan för att polisen ska kunna öppna den juridiska verktygslådan och använda de befogenheter som finns där.

Utredningar av detta slag är alltid grundliga. Men någonting säger mig att det i detta fall kommer att vändas på varje sten en extra gång.

I någon mån för att två poliser har förolyckats, men framför allt naturligtvis för att en konstnär som i många år har haft en komplex och internationell hotbild mot sig har avlidit.

Någonting säger mig dock att en hel del konspirationsteoretiker inte kommer att acceptera slutsatserna som förr eller senare läggs på bordet.

En grogrund utgörs redan av det faktum att det är mycket ovanligt att en bil över huvud taget plöjer genom ett mitträcke som består av ett stålfundament som håller upp en kraftig vajer.

Bengt Olsson, Trafikverkets erfarne presschef, beskriver det som ”obegripligt” att den civila polisbilen kunde komma över på fel sida av vägen.

Nu kommer det säkerligen visa sig finnas en förklaring. Förstärkta fordon av detta slag väger 4,5 ton, mer än dubbelt så mycket som en genomsnittlig personbil.

Att en kraftig brand bröt ut skapar också spekulationer.

Mest kommer näringen till spektakulära teorier naturligtvis att hämtas ur den mycket allvarliga situation som Vilks har levt i under många år.

Som bekant har konstnären varit konstant hotad sedan han 2007 tecknade en rondellhund vars ansikte föreställde profeten Muhammed och al-Qaida i Irak utfärdade en belöning på 100 000 dollar till den som mördade honom.

Sedan 2010 har han haft livvaktskydd dygnet runt, år ut och år in. En hel sektion har skapats inom polisen för ändamålet.

Men så har inte heller hotet varit en lek. Vilks misshandlades i maj 2010 under en föreläsning på Uppsala universitet. Bara några dagar senare försökte två bröder tända eld på hans hus.

– Han är islams värsta fiende just nu, förklarade en av dem under rättegången några månader senare som ledde till att brödraparet dömdes till fängelse för försök till mordbrand.

Ännu allvarligare var terrordåden i Köpenhamn 2015 mot bland annat en lokal där Vilks framträdde. Två personer mördades och flera skadades innan gärningsmannen sköts ihjäl.

Som sagt, stoff för fantasifulla teorier saknas inte. Jag har redan hunnit med att i sociala medier se påståenden om allt från att polisen som körde var islamist till att ett av bilens däck punkterats av ett skott.

Spekulationer som ska ses i ljuset av att konspirationsteorier bara blir vanligare och vanligare.

Inte minst nätet och sociala medier har skapat ekokammare där personer spinner teser om allt från Palmemordet till 11 september.

Undersökningar visar att var tionde vuxen människa i Sverige tror på att hemliga sällskap i kulisserna styr världen.

Pandemin har spätt på denna tendens ännu mer.

Men de flesta av oss kommer dessbättre att nöja sig med de svar om tragedin som polisen förr eller senare kommer att ge oss.

En stor insats pågår fortfarande på olycksplatsen under natten mot måndag.

DAILY Lars Vilks 1946–2021

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen