Äcklig mat lönar sig

Ju läbbigare mat, desto färre portioner och desto högre pris.

Låter det snurrigt?

Men så är verkligheten i sjukhusmatens förlorade land.

Dålig mat till gamla och sjuka är ingen isolerad Stockholmsföreteelse. Det finns säkert konstigare saker ute i landet men det här är hur matpolitiken sköts i huvudstaden.

För fyra år sedan bestämde sig landstinget för att slänga ut alla sjukhuskök och i stället köpa förpackade enportionsrätter från ett av världens största cateringföretag, det franska Sodexo.

För en plastlåda lunch eller middag betalar landstinget 75 kronor. Det är rätt mycket pengar, i synnerhet som varken grönsaker, bröd eller dryck ingår.

Det är ungefär vad en dagens lunch, serverad på porslin i restauranglokal med salladsbuffé och hembakat bröd, kostar. Eller en halv gång mer än vad en färdiglagad lunchrätt i butik kostar.

Maten blir inte ens god. Säger inte jag, utan patienterna som besvarade matenkäter i december och januari. Även om landstinget själv vill ha det till att nästan 70 procent tyckte att maten smakar bra så är sanningen att bara 22 procent av patienterna instämde i påståendet ”maten smakar bra”.

Och en sjuksyrra som vill vara anonym berättar att på hennes avdelning, där många patienter vistas en lång tid, valde 70 procent bort Sodexomaten för att i stället be anhöriga att ta med mat eller vädja till personalen att springa ner på Ica och handla åt dem.

Antalet matlådor som beställdes från avdelningen minskade förstås i samma takt som de sjuka bojkottade dem.

Det visar också landstingets egen statistik. På ett år har antalet serverade portioner minskat med 250 000 trots samma antal patienter. Men personal och landsting drar helt olika slutsatser av den siffran.

Landstinget slår sig för bröstet och menar att det är svinnet som minskat medan personalen suckar och vet att de inte längre beställer mat till alla de patienter som inte vill ha med lådorna att göra.

För Sodexos del spelar det mindre roll. För i sitt avtal med landstinget har de rätt att höja priserna i takt med att antalet portioner sjunker.

Vore man lagd åt det hållet skulle man kunna hård­dra det hela och insinuera att ju äckligare mat med billigare råvaror man levererar desto högra pris kan man ta ut och desto bättre går affärerna.

Men sån är inte jag.

Följ ämnen i artikeln