Så tjänar banken på dig

Uppdaterad 2017-08-29 | Publicerad 2013-09-26

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Storbankernas fonder är rejäla kassakor. Höga avgifter för spararna och låga omkostnader för fonderna ger miljardinkomster.

Har vi dessutom stora bolån så gör banken dubbel vinst på oss.

Annika Creutzer.

Bankverksamhet vilar på två ben – utlåning och inlåning. Det bästa för bankerna är om vi har stora lån, som vi sköter, samtidigt som vi sparar stora belopp i banken. Att vi tar av våra sparpengar för att minska skulderna är inte i bankens intresse. Sedan kan de tala hur mycket de vill om amorteringar och risker med skuldberg.

Aftonbladets stora fondundersökning visar ännu en gång att storbankernas stora fonder oftast är dåliga placeringar. Som sparare kan du göra två saker – antingen låta pengarna stanna kvar i fonderna, och fortsätta göda banken, eller flytta dina pengar till likvärdiga fonder som är billigare.

En förklaring till det usla resultatet för storbankernas fonder, som undersökningen visar, är att många av dem startades när fondavgifterna generellt var högre på marknaden. Och när vi inte protesterar finns det ingen anledning att sänka avgifterna i dag, trots att det på marknaden finns många likvärdiga fonder med avgifter som är 30-50 procent lägre. Men vem sänker sina priser när bara ett fåtal klagar och flertalat fortsätter att betala utan att knorra?

Storbankernas fonder presterar också ofta sämre. En förklaring är att det är säkrare för förvaltaren att ha ett resultat i nivå med snittet än att ta risker som både kan ge bättre men också sämre resultat. Här spelar också fondbolagens bonusprogram för förvaltarna in.

En annan förklaring till det dåliga resultat, som Aftonbladets undersökning visar, är att fonderna är så stora att de inte kan vara lika snabbfotade och göra lika bra affärer som de mindre fondbolagens fonder.

Så vad ska du göra? De flesta av oss drar sig för att byta fonder. Det kan trots allt ha gett en del vinster. Dessa vinster ska beskattas vid en flytt och därmed minskar kapitalet. Men väljer du en likvärdig fond med lägre avgifter så tar det ofta kortare tid än du tror att få en värdeökning som täcker både skatten och på längre sikt ger dig mer än om du legat kvar i den dyra fonden.

Ibland kan det vara värt att betala lite mer för en fond, men då ska det vara en fond som under många år gått bättre än snittet och är högt rankad. Vill du jämföra fonder gör du det lättaste på morningstar.se. Vill du lära dig mer om fonder gör du det på fondkollen.se.

En förklaring till att vi inte bråkar mer är att det är svårt att räkna ränta på ränta. Det vet bankerna och därför tar de gärna årliga avgifter i form av låga procenttal. Men om du betalar en 1,5 procent på ditt sparande år efter år blir det mycket pengar. Betalar du 1,5 procent istället för 0,5 procent så har efter 40 år ungefär en tredjedel av dina pengar försvunnit i avgifter. Betalar du 3,5 istället för 0,5 procent så försvinner drygt hälften!

Att vi blir arga och klagar biter sällan på våra storbanker. Det är de vana vid. Det enda som biter är om vi flyttar våra pengar.

Under alla år som ekonomijournalist har jag pratat med många människor som har stora förmögenheter. De allra flesta av dem har en sak gemensamt. De sparar inte i storbankernas fonder utan väljer på hela fondmarknaden ut de fonder som presterar bäst till lägsta kostnad. Det kan även den som sparar 200 kronor i månaden göra.

ANNIKA CREUTZER

Följ ämnen i artikeln