Mejla

Jan Guillou

En stark markering – muslimer omfattas inte av vårt rättssamhälle

Publicerad:
Uppdaterad:

Saudiarabien är en av jordens mest barbariska regimer. Den sekteristiska form av islam som tillämpas i landet är den mest brutala och primitiva varianten av religionen, i princip den ideologi som präglar IS-terrorismen. Så långt har våra sen ett halvt århundrade antiarabiska liberala ledarskribenter helt rätt.

Skall man kort sammanfatta wahhabismens program så är det Guds önskan att först skall alla shiamuslimer halshuggas (man klarade av 37 häromveckan), sedan alla judar och därefter de kristna.

Dessa vettvillingar skulle fortfarande ha utgjort ett betydelselöst stråtrövarband i de inre delarna av Arabiska halvön om det inte vore för en geologisk slump. På 1920-talet hittades världens största oljerikedomar och den ledande shejken i stammen Saud uppfann ”Konungariket Saudiarabien” och fick genast, och sen dess, USA som sin höge beskyddare.

Det innebär bland annat att de cirka 5 000 prinsarna, utan att USA låtsas om det, finansierar merparten av världens islamistiska terrorism. Medan den högsta ledningen i landet ägnar sig åt mer skenhelig missionsverksamhet, att sprida wahhabismen runt om i världen.

Liberalerna har fortfarande rätt när de påpekar att detta är ett helvetiskt problem.

”De fyra imamer som gripits är alltså oskyldiga till brott. Men de misstänks för att predika obehagligheter. Alltså ’tas de väck’.”
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
”De fyra imamer som gripits är alltså oskyldiga till brott. Men de misstänks för att predika obehagligheter. Alltså ’tas de väck’.”

Affärsidén bakom den saudiska missionen är enkel. Saudiarabien finansierar moskébyggen runt om i världen, också i Sverige. Kravet på motprestation blir logiskt. Imamerna i dessa moskéer skall föra ut den rätta läran.

Och så är fan lös, också i Sverige. Vi får imamer som inte bara vill halshugga alla andra troende utan också homosexuella, låsa in alla kvinnor, styra om skolundervisningen och i största allmänhet sabotera det demokratiska samhället.

Det är verkligen ett satans problem. Så långt har liberalerna fortfarande rätt.

Men det tar stopp när Expressen belåtet berömmande berättar hur Säpo nu börjat tillämpa ”Lagen om särskild utlänningskontroll” mot några av de mer osympatiska imamerna. Denna lag skräddarsyddes på 1980-talet för att komma åt sådana palestinier och kurder mot vilka man inte hade några bevis. Men som man ogillade.

Skyldiga muslimer är inget problem att lagföra, det sker dagligen, det behöver man inte vara Expressenläsare för att vara väl upplyst om.

Problemet är de oskyldiga. Den här speciallagen erbjuder därför möjligheten att använda sig av hemliga bevis, som den misstänkte inte får ta del av och därför inte kan försvara sig mot. Metoden är självklart unik bland världens demokratier.

De fyra imamer, såvitt framgått otrevliga typer, som nu har gripits och ”satts i förvar” är alltså oskyldiga till brott. Men de misstänks för att predika obehagligheter.

”Metoden är att skapa inflytande under den viktiga fredagsbönen”, säger den notoriske ”terroristexperten” Magnus Ranstorp förnumstigt i Expressen och uttrycker sen sin belåtenhet över denna metod att ”ta väck de värsta aktörerna”.

Jag fruktar att Ranstorp i dagens Sverige får många på sin sida i åsikten att man bör ”ta väck” osympatiska muslimer, i värsta fall alla muslimer.

Mot denna rättssyn kan man rikta två invändningar, en rättspolitisk och en taktisk.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Al-Azhar, muslimsk friskola i västra Stockholm. ”Förbjud alla religiösa privat­skolor”, föreslår Jan Guillou.

De fyra enligt utsago osympatiska imamerna som nu ”tagits väck” var alltså oskyldiga till brott, inte ens uppvigling eller hets mot folkgrupp kunde läggas dem till last. Att i stället ”ta väck” dem är att oblygt och öppet fjärma sig från rättssamhällets grundläggande princip om likhet inför lagen. Det är en stark markering att muslimer inte omfattas av vårt rättssamhälle. Det är knappast så som det demokratiska systemet visar sin överlägsenhet.

Rent taktiskt, i kampen mot islamistisk radikalisering, förefaller det heller inte så smart att förvandla dessa ”omhändertagna” imamer till politiska martyrer. De som predikar oförsonlighet mellan rättroende och fel-troende får onödigt, kanske farligt, mycket vatten på sina kvarnar.

Med de lagar som redan finns borde Sverige i stället förbjuda alla religiösa privatskolor. Den som startar islamistisk skola har nämligen den uppenbara avsikten att bryta mot skollagen. Ingen simundervisning för flickor, ingen sexualundervisning men religiös indoktrinering.

Imamer utbildade i Saudiarabien kan nekas inresa, som den högerextremistiske amerikanska pastorn Steven Anderson i förra veckan.

Att beivra hatpredikningar är faktiskt fullt möjligt redan nu, men sker inte.

Stoppa alla saudiska investeringar i undervisning och religiösa institutioner.

Återinför principen om likhet inför lagen.

För lite? Det kanske det är. Men bättre än hemlig bevisföring mot icke skyldiga på grund av deras åsikter.

En strategisk idé hos alla ledande terrorister från Usama bin Ladin och framåt har hela tiden varit att provocera demokratiska länder att ”kasta masken” och ta till odemokratiska och diskriminerande metoder.

Det är den fällan vi måste undvika. Demokratins starkaste försvar är demokrati.


För övrigt anser jag att...

Sverige hade blivit mycket roligare om KD antagit Marcus Birros erbjudande att bli parti­ledare. Tänk så mycket elände vi sluppit.

Vulgorekordet i SVT:s partiledardebatt delades av Ebba Busch Thor, som antydde att muslimerna begår hundratusen våldtäkter per år i Sverige ”utan att bli utvisade”, och förstås Jimmie Åkesson som hävdade att all allvarlig brottslighet var ”importerad”.  

Av: Jan Guillou

Publicerad: