Mejla

Wolfgang Hansson

Trump är inte Angela Merkel men båda vill samma sak

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilden på den döde 3-årige Alan Kurdi på en strand i Turkiet fick Europa att öppna sina gränser.

Inte mycket talar för att fotot på pappan som ligger drunknad med sin tvååriga dotters arm om halsen på gränsen mellan USA och Mexiko får samma effekt.

Donald Trump är inte Angela Merkel.

Personliga tragedier inträffar dagligen när desperata människor försöker korsa gränsen till USA. Men det är sällan de fångas så här tydligt på en bild som sätter fingret på det svåra dilemma som västvärlden står inför.

Miljontals människor vill ta sig till USA och Europa för att få skydd och för att få ett bättre liv. Men både USA och Europa anser att de inte kan ta emot många fler. Möjligen ett litet antal verkliga flyktingar men absolut inga ekonomiska migranter.

Längs gränsen mellan USA och Mexiko är följden att människor tar allt större risker för att försöka nå "den amerikanska drömmen".

1 av 4 | Foto: Julia Le Duc / TT

Både under valrörelsen och under sina drygt två år i Vita huset har Donald Trump på alla sätt försökt stävja den illegala invandringen. Han har skickat verbala signaler om att människor från Mexiko och övriga Latinamerika inte är välkomna. Kallat dem våldtäktsmän och mördare. Han har försökt avskräcka dem genom att skilja även små barn från sina föräldrar och införa nya tuffa regler för möjligheten att få politisk asyl.

Cyniskt spel

Men ingenting verkar hjälpa. Folk fortsätter komma.
Under maj månad greps 144 000 flyktingar längst gränsen, den högsta siffran under en enskild månad på 13 år.

Trump bestämde nyligen att bara ett fåtal personer per dag får söka asyl i USA. Resten får vänta på den mexikanska sidan. Allt i en cynisk förhoppning att folk ska tröttna och vända om.

Istället är det många som gör som pappan Oscar Alberto Ramirez, 26, från El Salavador. Tålamodet tryter och de chansar på att ta sig över gränsfloden eller genom öknen. Oscar simmade med sin snart tvååriga dotter Valeria på ryggen men trots att floden inte är särskilt bred drunknade båda. De förvandlades till siffror i den tragiska statistiken över de tusentals migranter som dör varje år i sina försök att uppnå drömmen.

I just det här fallet var det enligt rapporterna inte gängvåld eller hot som fick dem att fly utan desperationen över fattigdom trots att både Ramirez och hans fru hade jobb. Som så många andra hoppades de på ett bättre liv i USA.

Vita är rädda

För Donald Trump har invandringen hittills varit en valvinnare. Många amerikaner har tröttnat på den okontrollerade invandringen från Mexiko som en gång i tiden sågs som ett bra sätt att få tillgång till billig arbetskraft. Nu är den vita medelklassen rädda för att i framtiden bli en minoritet i sitt eget land.

Problemet för Trump är att han till stora delar misslyckats med sin invandringspolitik. Hans löfte att bygga en mur mot Mexiko ser inte ut att bli verklighet under den här mandatperioden. Kanske aldrig.

Trots alla sina drakoniska åtgärder har han inte lyckats stoppa migrantströmmen. Bara skapa kaos vid gränsen.

Bilden på den drunknade pappan och hans dotter lär inte få Trump att ändra sig men den kommer att kraftigt öka kritiken mot hur presidenten hanterar invandringen. Flera av de demokrater som vill utmana Trump i nästa års presidentval hävdar att han bär ansvaret för de senaste dödsfallen.

Det är inte givet att frågan åter blir en vinnare för Trump.
Särskilt inte sedan nya missförhållanden avslöjats i några av administrationens flyktingförvar.

Barn får inte duscha

Förhållandena i exempelvis Clint i Texas där ensamkommande barn inkvarteras beskrivs som tortyrliknande av läkare och advokater som fått besöka "koncentrationslägret". Barn tvingas sova direkt på kalla stengolv. Ljuset är tänt dygnet runt vilket gör det svårt att sova. De får inte duscha. Det får varken tvål eller tandborstar. Det yngsta barnet var bara fem månader gammalt.

När Alan Kurdi drunknade 2015 i sina försök nå Europa med sin familj väcktes västvärldens dåliga samvete.

Men den tiden är för länge sedan förbi.

Sett i ett större perspektiv är det faktiskt ingen stor skillnad på Trumps politik gentemot flyktingar och Europas. Faktum är att Trump i vissa fall kopierar Europa. EU har skrivit avtal med bland andra Turkiet och Libyen för att stoppa flyktingströmmen över Medelhavet. Man vill ha asylcenter i Nordafrika.

Grindvakt

Trump har tvingat Mexiko att agera grindvakt och försöker nu få stater som Guatemala att inta samma roll genom att hota dra in bistånd.

Trump är öppet brutal där Europa talar vackert om mänskliga rättigheter men agerar tvärtom.

I praktiken vill båda samma sak. Sätta stopp för den okontrollerade, illegala invandringen som inte längre accepteras av en bred opinion.

Chansen att bilden på den drunknade pappan och hans dotter kommer att ändra på det är inte stor.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE