Visst kan Elon Musk ge bort allt han äger. Men börja du.

”Jag vet inte riktigt vad det är som gör att Elon Musks köp av Twitter inte bara kan ses som en företagare som tar över ett företag.”

I ett års tid har jag letat efter en vårjacka second hand. Till slut gav jag upp och köpte den ny. Kände mig strax lite uschlig eftersom jag verkligen inte vill köpa nyproducerat. Men jag ville ha jackan ännu mer. Skäms på sig, vad för slags människa är hon? Simpla behov, simpla tankar, jag är bara en tom skalle med klandervärd själ. Men i ett väldigt fint ytterplagg förstås. 

Dagen efter botfärdigheten var dagen då Elon Musk köpte Twitter. Och det bjöd på perspektiv. För han slösade mer än jag. 

Dagen efter det såg jag en meme om köpet som gick ut på att Elon Musk kunde lagt sex miljarder dollar på att göra slut på världshunger men valde att spendera fyrtiofyra miljarder dollar på en fågelapp. 

 

Jag vet inte riktigt vad det är som gör att Elon Musks köp av Twitter inte bara kan ses som en företagare som tar över ett företag. Det händer hela tiden, fantasisummor flyttas runt, någon blir lite rikare än de var innan, ägarförhållanden förändras, någons makt ökade. Har alla på jordklotet kollektivt över natten glömt bort hur köp och sälj och kapitalism fungerar och styr vad som händer? Kanske kunde Elon lägga ett par miljarder dollar på ett informationspaket om hur världen opererar så att alla inte blir lika chockade varje gång någon agerar exakt utifrån rådande ideal. 

Varför köper jag en ny vårjacka? Varför ger jag inte bort alla pengar som inte går åt till mitt leverne? Varför tar jag inte slanten jag får över och ger den till svältande barn? Varför är Elon svaret skyldig men inte jag och inte du eller du? Varför har vi det gott? Varför har vi fonder, varför pensionssparar vi? För att pengar är jättegott. Pengar köper trygghet och lycka och lugn. 

 

Avkräva ansvar av enskilda individer, är det en del av fördumningen, förenklingen? Jag tror förresten inte på fördumningen, men det är ett oerhört effektivt ord att kasta in i texter, lär inte sluta med det i närtid. 

Om nu så många tycker att det är viktigt att ge bort sina pengar, varför syns det inte i valtider?

Samhällets förbättringar ska komma från politiska beslut, inte enskilda rika farbröder som förväntas vilja rädda världen. Var fjärde år har människor i Sverige en chans att få till en förändring. Istället röstar de flesta på det som gynnar den egna gruppen och de fyra åren till nästa val kan man fylla tiden och det kommunikativa utrymmet med fördömande av rika människor och hur vulgära de är som inte ger hungriga barn mat. 

 

Visst kan Elon Musk ge bort allt han äger. 

Men börja du. 

Och vad ska vi egentligen med pengar till? Krig och cancer tar oss ändå.

Vi kan ingenting ta med oss när vi går. 

Inte du heller Elon.