Sociala turister - som har en utväg

Pulps ”Common People” är inte bara tidernas britpoplåt.

Hitsingeln från 1995 kan också ses som ett soundtrack till den grekiska skuldkrisen.

Bandets frontfigur, Jarvis Cocker, sjunger om en konststudent som han träffar på Saint Martin’s College i London. Hon kommer från Grekland och hennes pappa är stenrik.

Men hon drömmer om att leva som vanligt folk.

”Common People” gör upp med just den idén: välbärgade människor romantiserar arbetar­klassen. Som tycker att ­fattigdomen är fin.

Social turism: ”Because you think that poor is cool.”

Cocker sjunger så att världen kränger. Rikemans­barnet kan hyra en lägenhet ­­ i Londons utkanter. Hon kan röka, spela biljard och låtsas att hon inte har någon utbildning. Hon kan klippa sig, ­skaffa sig ett jobb.

Och om hon tröttnar kan hon när som helst resa till­baka till Grekland och ­pappas pengar.

I dag styrs Grekland av vänsterpartiet Syriza. Deras företrädare bär inte slips - för att visa solidaritet med vanligt folk. Kanske också för att framstå som annat än de maktmänniskor de är. Social turism i sitt esse.

En skjorta utan slips är en klen tröst för de greker som verkligen tar styrk av finanskrisen.

Finansministern, Yanis ­Varoufakis, är en idealist. I förhandlingarna med landets långivare, Trojkan, har han aldrig böjt sig. Varou­fakis har närmast gjort sig omöjlig.

Inför dagens folkomröstning har han hotat med att ­avgå om folket röstar ja till Trojkans krav på Grekland.

Om Varoufakis avgår har han en professur i ekonomisk teori att luta sig till­baka mot. Att framstå som vanlig är fortfarande enk­lare än om du har en utväg. Precis som kvinnan i ”Common People”.

Jarvis Cocker har, för ­övrigt, aldrig avslöjat hennes identitet. BBC ägnade en hel dokumentär åt att söka efter henne, utan resultat.

Men nyligen kom grekisk media med en sensationell nyhet. Athens Voice säger sig ha lokaliserat kvinnan - 20 år efter att låten släpptes.

Danae Stratou, som hon uppges heta, var den enda grekiskan som studerade på Saint Martin’s College sam­tidigt som Jarvis Cocker.

Hon är dotter till en väl­bärgad grekisk företagare och arbetar som konstnär.

Vem hon är gift med? Finans­ministern Yanis ­Varoufakis.

Sociala ­turister leka bäst.