Trumps återkomst en blandning av Hollywood och Nordkorea

Videofilmen som visar president Trumps återkomst till Vita huset är på en gång löjeväckande och skrämmande.

En blandning av Hollywoodparodi och Nordkorea.

Jag tror aldrig jag sett en demokratiskt vald ledare porträttera sig själv på det bombastiska sätt som president Trump gör i videon. Jag rekommenderar alla att se den för att förstå den värld vi lever i och vart supermakten USA är på väg. Videon är bara 37 sekunder lång.

Budskapet är tydligt när han till pampig musik landar med presidenthelikoptern på Vita husets gräsmatte och strax därpå kliver ut på Vita husets balkong där han med stenansikte gör stram honnör medan helikoptern lyfter.

Detta är den store ledarens återkomst. Han som besegrat coronaviruset på rekordtid och nu åter går i tjänst för det amerikanska folket. Trump den oövervinnerlige.

Trump gör honnör.

Anslaget är som en actionfilm från Hollywood med den skillnaden är det känns som en parodi. Videon lämnar en dålig smak i munnen också av en annan anledning. Detta ska föreställa ledaren för den fria världen. En demokrat uti fingerspetsarna.

I stället förs tankarna till diktaturer som Nordkorea. En variant av diktatorn Kim Jong-uns ritt på en vit häst uppför ett heligt snöklätt berg. Detta är en film som envåldshärskare Kim skulle älska att kopiera.

En personkult som inte står Kinas Xi Jinping och Rysslands Vladimir Putin långt efter. Vad blir nästa steg, jättestatyer i Saddam-storlek?

Ingen slår Donald Trump när det gäller storleken på egot.

Men i det här fallet handlar det inte bara om honom själv.

Dödligt virus

Här har vi en president som fortfarande är smittad med ett potentiellt dödligt virus som ser till att han blir utskriven från sjukhuset bara för att kunna projicera stryka inför den stundande valspurten.

Inte en tanke på alla dem han riskerar att smitta i sin egen stab. Redan har en rad personer i presidentens omedelbara närhet testat positivt för covid-19. Om det är han eller de som fört smittan vidare vet vi inte.

Vita huset vill eller kan inte säga exakt när presidenten blev smittad.

Inte heller en tanke på att försöka minska smittspridningen och därmed antalet medborgare som dör i sjukdomen.

Presidents Trumps första uttalande efter att han lämnat sjukhuset var en uppmaning till det amerikanska folket att inte vara rädda för viruset, att inte låta det dominera deras liv. Själv insåg han faran men var inte rädd för att konfrontera den.

Detta säger han samtidigt som beskedet kom att 210 000 amerikaner nu avlidit i sviter av coivd-19.

Det är lätt för Trump at uppmana folk att inte vara rädda eftersom han fått den bästa sjukvård som finns att erbjuda.

Men den krassa verkligheten för miljontals amerikaner är att de inte kommer i närheten av den vården. Särskilt gäller det för den svarta befolkningen, latinamerikaner och andra minoriteter som dör i oproportioneligt stor omfattning i covid-19. I hälften av USA:s fattiga områdena finns inga intensivvårdsplatser överhuvudtaget inom rimligt avstånd.

Tar en stor risk

För den som till äventyrs trodde att Trumps dödsångest efter att ha insjuknat i covid-19 skulle förvandla presidenten till mer ödmjuk inför pandemin så är Trumps första uttalanden ett bevis på motsatsen.

Presidenten verkat ännu mer offensiv i sin övertygelse att samhället måste öppnas upp och viruset besegras genom att konfrontera det snarare än genom att försöka skydda sig.

Många amerikaner känner beundran för att Trump lyckats komma tillbaka så snabbt även om det fortfarande återstår en vecka tills man vet att han inte riskerar några bakslag. Men presidenten tar ändå en stor risk med sin uppmaning till befolkningen.

En stor majoritet av amerikaner tycker att han gjort ett dåligt jobb med att hantera coronakrisen. Frågan är hur många som tycker att han sköter det bättre bara för att han själv genomgått sjukdomen och dessutom utsätter andra för smittorisk.

Men uppenbarligen ser Trump själv sin förmodade seger över corona som ett starkt argument inför väljarna. Han kanske är immun och ”odödlig” medan Biden fortfarande kan insjukna i covid-19.