Mejla

Wolfgang Hansson

Coronavaccin slagträ i presidentvalet

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Förr brukade stormakterna tävla om att komma först ut i rymden eller utveckla kärnvapen.

Den nya kalla kriget handlar om att bli först med ett coronavaccin.

Där verkar möjligheten för Putin, Trump och Xi Jinping att vinna politiskt vara lika viktig som viljan att hålla befolkningen frisk.

Den som har absolut mest att vinna på ett vaccin i nuläget är USA:s president. Lyckas han presentera ett säkert och fungerande vaccin innan valdagen den 3 november så skulle det dämpa det amerikanska folkets oro för coronapandemin och kunna bidra till att få honom återvald.

Därför vill Trump till varje pris hålla liv i hoppet att ett vaccin finns precis bakom hörnet.
Nu går han så långt att han ifrågasätter en av sina egna experter, smittskyddsmyndighetens CDC:s direktör Robert R. Redfield.

När denne vittnade inför senaten bedömde han att ett vaccin skulle finnas allmänt tillgängligt tidigast i mitten av nästa år.

Bara några timmar senare läxade Trump upp Redfield vid en presskonferens och kallade hans uttalande för ett misstag.

– Den informationen är inte korrekt, sade Trump. Ett vaccin kommer att distribueras direkt till hela befolkningen så fort det är klart. Under inga omständigheter kommer det att ta så lång tid som han påstår.

Detta är bara ännu ett exempel på hur Trump dissar sina egna vetenskapliga experter.
Man kan undra vem som är bäst lämpad att bedöma när ett vaccin kan vara godkänt och klart; de som konkret arbetar med frågan eller en politisk ledare utan särskilda medicinska kunskaper och som formellt sett inte ens ska vara inblandad i godkännandeprocessen.

Trump.
Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trump.

Uppförsbacke

Jag har svårt att tänka mig att statsminister Stefan Löfven skulle ifrågasätta en bedömning från statsepidemiolog Anders Tegnell om när ett vaccin kan finnas.
Normalt skulle det inte heller finnas något att vinna för en politisk ledare att ge falska förhoppningar om tidtabellen. Men för Trump gör det det.

Bara en och en halv månad återstår till valet. Trump ligger under mot utmanaren Joe Biden i så gott som alla opinionsmätningar. Han ligger också under i flertalet av de viktiga så kallade svingstaterna som i praktiken avgör valet.

I nuläget är det helt enkelt rejäl uppförsbacke för Trump att bli omvald.

De flesta experter är ense om att främsta skälet till Bidens försprång är Trumps inkompetenta hantering av coronapandemin. Presidenten är i starkt behov av en framgång i just den frågan för att kunna vända valvinden.

Ett vaccin är definitivt en sådan potentiell "gamechanger".

Så trots att både hans egna experter och stora delar av världens mest kompetenta vaccinforskare säger att det är osannolikt att ett vaccin finns både klart, godkänt och redo att distribuera till den stora allmänheten före årsskiftet så fortsätter Trump att hävda att vaccinet definitivt är här senast då och kanske till och med före valdagen.

Den amerikanske presidenten är inte ensam om att försöka utnyttja ett vaccin för politiska syften.

Foto: Alexei Druzhinin / TT NYHETSBYRÅN
Putin.

Ny världsordning

Redan för flera veckor sedan gick Rysslands president Vladimir Putin ut och deklarerade att landet fått fram ett fungerande vaccin. Detta trots att alla de nödvändiga studierna som normalt brukar krävas för att godkänna ett vaccin ännu inte var klara.

Därmed blev Ryssland först med att annonsera att man har ett vaccin. Något Putin tog personlig cred för.

För några dagar sedan meddelade Kinas smittskyddsmyndighet att ett vaccin kommer att finnas klart i november eller december. Eftersom viruset har sitt ursprung i Kina och inte minst Trump anklagat landet för att inte ha gjort tillräckligt för att stoppa viruset i sin linda, är det extra viktigt för president Xi Jinping med en framgång i vaccinfrågan.

I den nya världsordning som är på väg att växa fram utmanar Kina USA om rollen som supermakt. Även Ryssland vill återupprätta sina forna stormaktsstatus. Då är det inte längre samarbete mellan länderna som gäller utan handelskrig, sanktioner och allmän misstro.

Ett nytt kallt krig.

I den eran blir det viktigt för alla tre att visa att de kan få fram ett fungerande vaccin för at skydda sin befolkning så fort som möjligt.

Hur hård den politiska pressen är på vaccintillverkarna demonstrerades nyligen när tillverkarna gick ut i en mycket ovanligt gemensamt uttalande där de lovade att inte tumma på säkerheten i processen, oavsett politiska påtryckningar.

Så långt har det gått.

Foto: Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
Xi Jinping.
Foto: Sakchai Lalit / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: