Jag frågade Morgan Johansson om han vill bli partiledare

Morgan Johansson kallade i dag till presskonferens för att berätta om någonting annat än det journalisterna ville prata om.

Stefan Löfven har som bekant tillkännagett avgång och vi reportrar ville ju givetvis veta om justitieministern är sugen på att ta över som partiordförande.

 

För en socialdemokrat är det en dödssynd att visa sig intresserad av det uppdraget, men det är dessbättre inte förenat med dödsstraff att göra ett försök.

Johansson inledde pressträffen om straff för brott i kriminella nätverk med att förkunna att det rör sig om de mest omfattande skärpningarna av lagarna någonsin.

Vilket onekligen lät dramatiskt, men så har också regeringen petat och skruvat och dragit i paragraferna de senaste åren utan att gängmorden minskat ett dugg.

Justitieministern har givetvis en annan syn på den saken och slog sig för bröstet och berättade om de rättsvårdande myndigheternas uppvisning i beslutsamhet och effektivitet de senaste åren.

11 000 fängelseår delades ut bara i fjol och mer ska det bli.

Vid sin sida hade Johansson Anders Perklev, president i Svea hovrätt och ordförande för utredningen.

 

Perklev tog över och fyrade rutinerat av en presentation som inte förlorade sig i detaljer eller lämnade någon öppning för det lilla antalet surmagade gnällspikar som ännu tjatar om rättsäkerhet och liknande flum.

Sammanfattningsvis:

Skärpta straff föreslås för brott som är vanliga i gängmiljö, som narkotikaförsäljning, grov utpressning och grova hot.

Det ska bli "synnerligen försvårande" om vapen eller sprängmedel används på allmän plats. I en tid då 16-åringar används som torpeder blir det dessutom brottsligt att lura in ungdomar i kriminalitet.

Justitieminister Morgan Johansson var på gott humör. Arkivbild.

Mycket av detta är nog klokt och genomtänkt. Min spontana reflektion är att det är bra att en hel del av fokuset ligger på skärpningar av minimistraffen.

Ofta höjs maxstraffen, vilket får en justitieminister att framstå som handlingskraftig. Men domstolarna rör sig i regel på den lägre halvan av skalan och reformer av detta slag får sällan större genomslag.

 

Något som i sin tur håller finansministern på gott humör, då det är dyrt att hålla folk inlåsta bakom galler.

Att penetrera hundratals sidor statlig utredning på jakt efter svagheter låter sig inte göras inom den tid som författaren av denna text har till sitt förfogande.

Ett knep är att leta efter den reservation skriven av någon bråkig advokat eller juridikprofessor som nästan alltid återfinns i slutet av en lunta av detta slag.

Den här gången är det advokat Ghita Hadding-Wiberg som har haft synpunkter. Men det är en marginell invändning om rån.

 

Det ser onekligen ut som att alla i utredningsgruppen i princip är överens.

Men med direktiven som regeringen gav - skärp straffen! - hade det bara varit slöseri med tid att bråka, om nu en sådan lust över huvud taget infann sig.

Efter presentationen var det dags för enskilda intervjuer och då det blev min tur gjorde jag ett tappert försök.

Är justitieministern månne intresserad av att bli ny partiordförande?

Morgan Johansson, för dagen på sitt avslappnade humör, svarade att den frågan tänker han inte besvara.

– Och du kommer nog få samma svar vilken tänkbar kandidat du än frågar, lade han till.

 

Något annat var inte att vänta sig. Ledande socialdemokrater är en gång för alla ett udda släkte.