Ministern och fackbasen klädda för klasskamp i tv

Statsrådet Eva Nordmark (S) och Tommy Wreeth, ordförande för Transportarbetareförbundet i Aktuelltstudion den 7 juni.

När statsrådet Eva Nordmark kom till Aktuelltstudion var hon klädd i knallröd dräkt och vit blus. Håret var nylagt och sminket noga applicerat.

Hon log.

Sveriges regering har lärt sig le. Det är viktigt för att vinna väljarna. Visa att du är glad och stolt. Ingen köper av en sur försäljare. Nu presenterar du en reform. Det ska bli lättare för arbetsgivare att säga upp personal. Budskapet: Det är en reform i arbetarrörelsens anda. Ja, faktiskt! Man kan rentav säga socialistisk. En socialism som alla gillar förstås! Socialism som samtidigt är kapitalism!

Le.

Nej – större.

Fint. Ditt leende visar att alla kan fröjdas. Anställda får sparken lättare (le). Samtidigt kan de glädja sig åt omställningsbidrag för att omskola sig. Budskapet: Man kan se det som en fallskärm, ungefär som bankdirektörernas, ett golden handshake! (Le jättestort.)

Första intrycket är viktigt. Visa att du är en vinnare. Således: röd dräkt och vit blus.

 

Aktuellt är noga med balansen. Om en säger A ska någon annan säga B. Följaktligen finns i studion en motståndare till Eva Nordmarks reform. Han heter Tommy Wreeth och är ordförande för Transportarbetareförbundet. Eva Nordmark har tackat nej till att stå vid samma bord som honom (le beklagande).

Tommy Wreeth är klädd i jeans och gymnastikskor och blå t-tröja och grå kavaj. Han har inte knäppt kavajen ty magen är i vägen.

Eva Nordmark signalerar här kommer en chic vinnare.

Tommy Wreeth signalerar att här är en hederlig arbetare.

Wreeth har råd att klä sig lika propert som Nordmark. Han tjänar 795 000 kronor om året. Men hur skulle de se ut om en proletär ledare liknade en direktör.

Därför signalerar Wreeth med sin hopsjunkna hållning och sitt bistra ansikte att han är i underläge mot Eva Nordmark (le).

 

Att kläderna säger vem du är eller vill vara är banal självklarhet. Ibland handlar det om liv och död, som när de av Paris borgare som sympatiserade med revolutionen 1789 – eller låtsades – skyndade sig att byta knäbyxorna mot arbetarnas långbyxor. Vänstern på 1960-talet smyckade sig gärna med palestinasjalar. It-nördar går i tröja, aldrig skjorta. Knytblusen betydde tidigare framgångsrik affärskvinna men blev under några korta dagar under Metoorörelsen en upprorisk symbol mot Svenska Akademien.

Ibland är klädseln en plågsam uniform. Tänk svettande bankman i yllekostym varm sommardag.

Tänk också Keith Richards i Rolling Stones. Han har sett likadan ut i ett halvt sekel. Jeans, boots, sköna hippiesmycken, tröjor och sjalar. Hemma på gården har han ett stort bibliotek som ser ut att vara designat för en engelsk herrgård.

Där tycker Keith Richards om att sitta och läsa.

Så vem är han. En äldre herre i tweed som bäst trivs med en kopp té och sina kära böcker.

Eller en gitarrist som spelar tills han stupar. 

Jag kan släppa tanken att Keith Richards egentligen vill vara en annan. Jeansen, sjalarna och smyckena är ett varumärke han aldrig slipper ifrån. En kollega såg Richards med familj i New York någon gång på 80-talet. Barnen var klädda som små näpna överklassflickor, frun som elegant överklasskvinna, Keith Richards lufsade efter i sin vanliga rockstjärneutstyrsel.

 

Sverigedemokrater brukar ha kavaj med näsduk i bröstfickan. Det ser elegant ut på ett ledigt vis. Eller ska.

Jag brukade ha näsduk i bröstfickan, dock allt mer sällan eftersom näsduken blivit en sverigedemokratisk signal: jag vill inte alls slå motståndare med järnrör, nej nej, jag hotar inte alls gymnasielärare med att jag som politisk kommissarie ska följa hans lektioner, oj oj oj, det är en ren tillfällighet att nättroll och rasister samlas hos oss – kolla min näsduk i bröstfickan!

Därför fortsätter jag att grubbla över Tommy Wreeths klädsel i Aktuellt.

Var han snyggt klädd när han såg den leende Eva Nordmark glida in i studion iförd röd dräkt. Ringde han sin sekreterare och sa: Skynda hit med min gråa Dressmankavaj – ja, den som inte passar – och en ostruken tröja vilken som helst.

Han visste att kläderna gör mannen. Dressmannkavajen är 2021 års svar på långbyxorna 1789.