Paradiset på väg att förvandlas till ett helvete

Drömmen om att flytta till den eviga solen i Kalifornien och längs Nordamerikas västkust är stark.

Men den håller på att utvecklas till en mardröm för de som redan bor där.

Värme, torka och bränder är på väg att förvandla paradiset till ett helvete.

Jag tillhör de hemarbetandes skara och har de senaste dagarna suttit och svettats i arbetsrummet när temperaturen pendlat mellan 25 och 30 grader i Stockholmsområdet.

Hur det skulle vara att försöka jobba i 45-50 grader törs jag inte ens tänka på och hoppas att aldrig få uppleva.

När jag ser bilder på människor i Kanada som ligger utspridda på madrasser i naket sterila särskilda kylcentra för att fly värmen, så infinner sig en känsla av overklighet.

Drömlivet i Kalifornien hotas av värmen.

Men det som händer nu är det nya normala.

Det senaste decenniet är det varmaste som uppmätts på vårt jordklot.

Så när värmerekorden nu slås på löpande band längs Nordamerikas västkust, framförallt i Kanada, så är det del av en världsomspännande trend som även omfattar normalt kalla områden som Arktis och Sibirien. I det här fallet orsakad av en ovanlig högtrycksblockering som enligt experterna förvärras av klimatförändringarna.

Det är så varmt att människor dör. En hälsokris ovanpå den pandemi som redan härjar.

Det är den skrämmande nyheten.

Men bakom rubrikerna finns en verklighet som länge varit på väg att spåra ur.

En lapp på dörren till en glassbutik i Seattle med meddelande om att de har stängt på grund av värmen.

Jag läser ett reportage i New York Times som beskriver hur långvarig torka i Kalifornien skapat vattenbrist. När regnen uteblivit har bönderna istället använt för mycket av grundvattnet som sjunkit till alarmerande låga nivåer.

Följden är att bönder tvingas låta mark ligga i träda eftersom de inte har tillräckligt med vatten för att odla sina grödor. En risodlare berättar hur han säljer sitt vatten istället för att odla. Det är lika lönsamt.

En annan att han tagit bort alla sina mandelträd som kräver mycket vatten. De närmaste åren räknar han med att sluta odla 30-40 procent av sin mark.

Kalifornien står för två tredjedelar av USA:s frukt och nötter och en tredjedel av grönsakerna.

Men utan vatten går det inte att odla.

Vanliga människor drabbas av vattenrestriktioner. När folk inte får vattna sina gräsmattor har det senaste åren uppstått en ny affärsidé. Firmor som målar dem gröna vilket bara förstärker den dystopiska känslan.

60 miljoner av de som bor i västra USA lever i områden som är starkt påverkade av torka, Enligt US Drought Monitor kan nästan hälften av området klassas som extremt eller exceptionellt torrt och den arealen växer hela tiden.

Som om det inte räckte har vi bränderna. Förra årets sattes rekord i Kalifornien med över fyra miljoner tunnland brandhärjad mark. Årets säsong väntas bli ännu värre. Ett antal bränder är redan igång. Numera kryper bränderna allt närmare bebodda områden.

Många minns säkert de hemska bilderna från staden Paradise 2018 då elden tog allt i sin väg. Inklusive 85 människoliv. Till de som dör varje år ska läggas flera tusen som avlider i förtid efter att ha andats in farlig brandrök.

Fruktan är stor att värmeböljan ska leda till skogsbränder i Kanada som blir svåra att släcka.

Men, invänder någon, det har ju varit så här varmt tidigare. Även i Kanada.

Helt riktigt. Många av rekorden som nu slås är från 1930-talet. Skillnaden nu är att perioderna av extremt varmt väder återkommer oftare. Vilket är precis vad forskarna förutspått med hänvisning till de klimatförändringar som orsakas av människans utsläpp av koldioxid.

– Detta är början på en permanent nödsituation, säger delstaten Washingtons guvernör Jay Inslee. Vi måste tackla källan till problemen, vilket är klimatförändringarna.

I Seattle har man öppnat kylrum där man kan skydda sig från värmen.

Men det finns ett inbyggt moment 22. Ju varmare det blir desto mer behöver människor använda luftkonditioneringen i sina hem. International Energy Agency beräknar att efterfrågan kommer att öka från dagens 1,6 miljarder a/c-enheter till 5,6 miljarder de närmaste 30 åren. Något som i sin tur spär på klimatutsläppen så länge elen kommer från fossila bränslen.

Västra USA och Kanada tillhör de områden i världen som anses mest attraktiva att bo i. Städer som Seattle och Vancouver hamnar regelbundet i topp i undersökningar när det gäller livskvalitet. Södra Kalifornien med sin ständiga sol och värme är mytomspunnen.

Men det är ett paradis i stark förvandling. Risken är uppenbar att flyttlassen i framtiden går härifrån istället.

Frågan är bara vart i en värld som blir allt varmare.