Som att dra i nödbromsen på ett expresståg

De ekonomiska effekterna av corona ser ut att bli långt värre än själva virussmittan.

När nödbromsen slår till och alla försöker rädda sina pengar samtidigt blir en annan sorts panik.

Till en början början var det inte många som på allvar oroade sig för att coronasmittan skulle sprida sig över världen.

De flesta hoppades att det mest var Kina och ett antal näraliggande länder i Asien som skulle drabbas.

Men nu när Italiens regering inför karantän för ett område där det bor 15 miljoner människor börjar det gå upp för företag, investerare och vanliga småsparare att även Europa är illa ute. Samma känsla börjar långsamt även drabba amerikaner.

Samtidigt som rädslan kryper sig på så vet ingen egentligen hur coronakrisen kommer att utvecklas. En lång tid av fortsatt osäkerhet gör att paniken långsamt kommer smygande. Ofta i skov.

Vi såg hur börserna började falla på allvar senaste veckorna men sedan återhämtade sig en smula. När det går kraftigt upp och ned på börsen på kort tid kan man vara säker på en sak. Stor turbulens råder på marknaderna.
Den här gången har turbulensen mycket konkreta orsaker.

Även om ländernas svar skiftat är det flera som infört kraftfulla åtgärder som påverkar ekonomin negativt.

Dramatisk inbromsning

I de värst drabbade områdena uppmanas människor att jobba hemifrån eller bara stanna hemma. Skolor och universitet slår igen. Företag får inte de reservdelar och komponenter de behöver eftersom deras underleverantörer i Kina inte kan leverera då många av dem hållit stängt i mer än en månad.

Bok- och bilmässor ställs in med kort varsel och idrottsevenemang spelas inför tomma läktare.

Balansgången mellan att göra tillräckligt för att stoppa smittan utan att i onödan skada tillväxten är svår.

Olustkänslorna inför virussmittan gör att folks reslust minskar. Lufthansa har dragit ner sina flygningar med 50 procent. Många andra bolag gör likadant och ändå går många flyg halvtomma. Det betyder i sin tur att hotellbokningar rasat kraftigt. Restauranger i drabbade områden går miste om sina kunder.

De ekonomiska hjulen är på väg att göra en dramatisk inbromsning. Det är som om någon dragit i nödbromsen på ett expresståg.

En följd är att det går åt mindre olja och naturgas. När oljeländerna dessutom inte kan enas om att minska produktionen utan tvärtom ökar den i något slags dödsdans där de försöker slå ut sina konkurrenter så dippar råoljepriset rejält. Oljepriset rasade med nästan 30 procent på en dag, det värsta fallet sedan Gulfkriget 1991. Vilket i sin tur fått börserna att falla handlöst.

Glädjande tecken

I dagens globaliserade värld där allt hänger ihop blir det som en kedjereaktion.
Även om de flesta inte rapporteras bli allvarligt sjuka måste coronaviruset tas på största allvar. Det är ingen vild gissning att över tiotusen människor kommer att ha avlidit innan världen får bukt med utbrottet. Kanske ännu fler.

Skillnaden är att de ekonomiska effekterna påverkar alla. Inte bara de som blir sjuka.

Än så länge är börsnedgången relativt måttlig om man exempelvis ställer den mot vad som hände vid finanskrisen 2007-08 eller när it-bubblan sprack runt millennieskiftet. Då rasade börserna med 50 procent eller mer.

Glädjande tecken finns att man i Kina börjar få kontroll på smittan. Nya fall registreras nästan bara från Wuhan-provinsen där utbrottet startade.

Då ska man ha i åtanke att Kina efter en inledande period då man försökte mörka sanningen om viruset vidtagit oerhört kraftfulla åtgärder. Fortfarande befinner sig miljontals människor i och runt Wuhan i en så strikt karantän att de inte ens får gå ut.

De kinesiska företagen i övriga landet börjar så smått komma igång igen.
Men för Europa och USA verkar det värsta fortfarande ligga framför oss.

Kommer västvärlden att orka vidta lika kraftiga åtgärder som Kina?

Påverkar pensioner

Hur djup den ekonomiska nedgången blir hänger givetvis ihop med hur smittläget utvecklar sig. Men om paniken börjar sprida sig på allvar och samhälle efter samhälle helt eller delvis stänger ner "för säkerhets skull", blir de ekonomiska konsekvenserna enorma.

I bästa fall blir de hyfsat kortvariga. Drar de ut på tiden kommer företag att gå i konkurs, anställda permitteras eller avskedas. Arbetslösheten öka.

Ett långsiktigt fall på börsen kommer att påverka pensionerna negativt för alla som har pengar placerade i aktiefonder, vilket nästan alla numer har direkt eller indirekt.

Trösten är att långsiktigt har börserna alltid återhämtat sig och gått upp igen. Ingenting tyder på att det inte skulle bli fallet även den här gången.


PODD Striden om oljepriset - därför vacklar börsen

Under måndagsmorgonen rasade Stockholmsbörsen med 7% - några timmar senare stoppades all handel på Wall Street, efter liknande ras. Kollapsen gör att experter nu varnar för att vi kan vara på väg mot en ny finanskrasch.
I dagens avsnitt reder vi ut varför marknaden svajar, tillsammans med Svenska Dagbladets Jonas Ekblom.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen