Ebba Busch har ögonen på sig – och snärjer in sig

Trots den långa startsträckan verkar KD inte redo för krishantering.

Ebba Busch snärjer in sig i resonemang om partiorganisation i stället för att stå för att partiet kickat sin partisekreterare efter att han polisanmälts för sexuellt ofredande.

I politiken är det viktigt att stormar blåser över fort. En oklar hantering drar bara ut på tiden och krisen.

Ebba Busch har märkbara svårigheter att hantera turbulensen kring sin nu avgångna partisekreterare Johan Ingerö. Trots att partiledaren har känt till konflikten mellan Ingerö och Sara Skyttedal sedan slutet av januari verkar partiet inte ha förberett sig på att svara på frågor om det som har hänt.

Om man vill släcka bränder i politiken gäller det att vara handlingskraftig och handla snabbt. Inget av detta har Kristdemokraterna lyckats med i den här frågan.

Det är aldrig en bra tid för en partiskandal, men det är en särskilt dålig tid för KD. Partiet har det kämpigt i opinionen och har dalat ner till riksdagsspärren efter valet. Partiet konstaterade i sin valanalys att det i dag inte finns någon särskilt anledning att rösta på just KD. Partiet skiljer sig inte tillräckligt mycket från M och SD med vilka KD i stort sett delar väljarbas.

Ebba Busch tillsammans med Johan Ingerö.

Ebba Busch har som energiminister varit under hård press för att få elstödet på plats. Nu när det äntligen har börjat dyka upp på folks konton hade hon förstås hoppats på att få prata om detta och inte bara få frågor sin sparkade partisekreterare.

Och på tal om sparkade partisekreterare så landar Ebba Buschs version att det ändå var dags att byta ut Johan Ingerö, efter fem månader på posten inte särskilt väl.

Ebba Busch (KD).

Alla ögon på KD

Att hålla sig undan journalister är inte heller en krishantering som håller i längden.

Kristdemokraterna kommer också att ha ögonen på sig hur de kommer att hantera Sara Skyttedal framåt. Om ett drygt år är det val till Europaparlamentet och snart kommer processen inom partiet att ta fart vilka som ska stå på valbar plats. KD har bara två ledamöter i parlamentet i dag, varav Skyttedal är en och inte ens två platser är garanterat i nästa val.

Nu står KD inför ett dilemma – partiet är missnöjda med Skyttedals utspel om att legalisera cannabis, men de kan samtidigt inte se ut som om de straffar en kvinna som anmäler ett övergrepp.

Partiet har inte lyckats att komma fram till en fungerande krisstrategi den senaste månaden, men de kanske lyckas bättre under våren.