Mejla

Robert Aschberg

Historien upprepar sig på Karolinska

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PER-OLOF SÄNNÅS

KOLUMNISTER

Vetenskapen främst. Eller prestigen. Historien går igen. För 30 år anställdes den norske läkaren Bjarne Semb som professor och överläkare vid Karolinska institutet och chef för thoraxkliniken på Karolinska sjukhuset.

Det slutade med en skandal några år senare, och det finns vissa slående likheter med fallet Paolo Macchiarini.

Semb opererade i största hemlighet in mekaniska plasthjärtan på några patienter. Den första och mest kända av dem var den 53-årige affärsmannen ”Mr X”, också känd som Leif Stenberg, anklagad för grova brott, men aldrig dömd. Nyheten slog ned som en bomb. Stenberg hade fått skriva på ett avtal om att han inte fick tala med utomstående.

Idén med plasthjärtat - som drevs av en tryckluftskompressor - var att patienten skulle ha det i väntan på transplantation av ett riktigt hjärta. Fyra patienter hade fått samma typ av pump i USA. Två hade dött, två hade fått svåra proppbildningar i hjärnan.

Stenberg klarade sig i många månader, men drabbades också av proppar. Han hamnade slutligen bortom räddning och det mekaniska hjärtat stängdes av.

”Det var”, sa Bjarne Semb då, ”en kliniskt experimentell procedur”.

Experimenten hade inte underställts någon etisk kommitté. Semb ansåg det onödigt och tyckte inte att det var nödvändigt i framtiden heller.

En tid senare opererade han in ett plasthjärta i den 49-åriga tyskan Alwine Sork. Nu reagerade flera av hans erfarna kolleger mot vad de uppfattade som ett rått experiment. De anmälde Semb till Socialstyrelsen. I anmälan skrev de bland annat:

”Från kardiologkliniken skrevs ingen bedömning… ej heller framgår i journalen vilka överväganden som föregått beslutet om operation … I den knapphändiga operations­berättelsen skriver operatören (Semb) patientens diagnos som ´terminal hjärtsvikt´”.

Men enligt anmälan hade Sork inte varit döende. Hon bäddade sin egen säng, gick promenader, hade ingen EKG-övervakning och presterade 80 watt på ergometercykel.

Efter åtta dagar med plasthjärta fick kvinnan ett biologiskt hjärta. Det fungerade inte, och efter ett dygn fick hon plasthjärta igen. Då fick hon blödningar, blodförgiftning och utslagen njurfunktion. I väntan på ett femte hjärta var hon bunden till respirator, hjärtkompressor och dialysbehandling.

I anmälan skrev läkarna att: ”patienten ej är behandlad enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, vilket har gett henne omfattande obotlig skada. Hon har under behandlingstiden fått utstå ett ofattbart lidande”.

Tio narkosläkare och nästan alla intensivvårdssköterskor sa upp sig i protest mot Semb. Han sparkades från sjukhuset och fick en kvarts miljon kronor i fallskärm, men fick behålla professuren några år till. Vetenskapen främst. Eller?

Svartjobben kommer att öka igen ...

Vissa nationalekonomer anser att svartjobb smörjer ekonomin. Var nyss hos en granne på landet. Han är hantverkare. Vi kom överens om att svartjobben kommer att öka igen på grund av det minskade rot-avdraget. Som smort.

Av: Robert Aschberg

Publicerad: