Två morddomar som säger någonting om Sverige i dag

Vid två tingsrätter meddelades i dag domar i vilka tonåringar dömdes för mord.

En bild så god som någon av det mörka året 2022.

Ett år då det dödliga skjutvapenvåldet slog ett nytt dystert rekord; hittills har 61 sådana mord skett och än har de kriminella gängen tid på sig att förvärra statistiken ytterligare.

Torsdagen den 22 december är ett pedagogiskt datum för den som vill göra ett nedslag i den verklighet som siffrorna handlar om.

Klockan elva offentliggjorde Göteborgs tingsrätt sitt domslut över ett mord på en frisersalong sommaren 2021, ett brott som väckte stor massmedial uppståndelse efterson en övervakningskamera fångade hänsynslösheten.

Två maskerade personer gick fram till en 22-åring som satt i en frisörstol och blev klippt, elva skott avlossades.

Gärningsmännen och deras kompisar åkte sedan till Grekland och firade avrättningen med betydande mängder alkohol, lyckligt omedvetna om den framtid där de den hårda vägen skulle lära sig att de tillhör den minoritet som åker fast.

En 19-årig döms till tolv års fängelse för mord. Den ett år äldre kumpanen döms till lika långt straff för medhjälp till brottet.

Att skytten inte får ett hårdare straff än medbrottslingen må framstå som egendomligt, men beror på hur lagen såg ut då mordet begicks.

Sedan den 1 januari kan unga myndiga som begår riktigt grova brott dömas till livstids fängelse. Men fram tills dess var maxstraffet för personer under 21 år 14 år.

Dessutom fanns praxis om rabatter vi olika åldrar att ta hänsyn till, varför åklagaren i detta fall yrkade på mellan tolv och 14 års fängelse för de två unga männen.

Tre timmar efter domen i Göteborg var det dags för Eskilstuna tingsrätt.

En dödsskjutning som i och för sig skedde efter att den nya mordparagrafen trädde i kraft, men skytten var bara 17 då han i slutet på maj inför barn dödade en 25-åring med nio skott avlossade från nära håll.

Han dömdes till åtta års fängelse. Alldeles för milt, kanske vissa tycker, men betänk då att domstolen måste följa lagen och åtta år var för övrigt det straff som åklagaren yrkade på.

Ett tänkbart motiv är hämnd för ett mord på en kompis till ynglingen för ett par år sedan, men då han har nekat till brottet i förhör och under rättegång vet vi ingenting om hur det ligger till med den saken.

Vi vet dock att en påse hittades innehållande mordvapnet och kläder med 17-åringens DNA på, varför jag har svårt att tänka mig att hovrätten vid en eventuell andra runda kommer till annan slutsats än tingsrätten.

De här två domarna var sannolikt de sista i sitt slag i år.

En gång i världen, för inte särskilt länge sedan, var en mordrättegång överstökad på ett par förhandlingsdagar.

Nu kan de pågå i veckor eller månader, de åtalade tiger som muren och bevisningen är komplex, det är encrochat hit och tömda mobilmaster dit och gängkonstellationer som uppstår och upplöses.

Sverige intar en mindre hedrande förstaplats över dödligt skjutvapenvåld bland unga män i EU.

Bara var femte gangstermord klaras upp, vilket inte hindrar att domstolarna har fullt upp med att skipa rätt i den ena uppgörelsen efter den andra.

I dag meddelade för övrigt hovrätten över Skåne och Blekinge fällande domar för åtta personer som åtalats för förberedelse till olika mord runt om i Skåne.

Det blev mer eller mindre långa fängelsestraff efter en huvudförhandling som pågick i fem månader.

För tio år sedan hade en dom som denna tapetserat löpsedlar och varit förstanyhet i tv-nyheterna på kvällen.

I dag? På sin höjd en notis i lokalpressen.