Stämningen av staten är en viktig delseger för Thunberg

Att domstol tar upp de 600 ungdomarnas stämning av staten för undermålig klimatpolitik är en viktig delseger för aktivisterna.

Vägen till slutgiltig framgång är dock fortfarande lång och fylld av hinder och uppförsbackar.

Dagen efter att FN presenterade en mycket ödesmättad klimatrapport, 1,5-gradersmålet är så gott som dödsdömt, kom plötsligt ett pressmeddelande från rättsväsendet som inleds med en intressant mening:

”Nacka tingsrätt har i dag utfärdat stämning i ett uppmärksammat grupptalemål”.

Ärendet som domstolen syftar på är den inlaga där organisationen Aurora i 402 punkter argumenterar för att staten genom att föra en politik som inte är i linje med Parisavtalets mål på 1,5 grader på sikt hotar ungdomars mänskliga rättigheter.

Det är en ambitiös produkt som förberetts i två år och som med uppbackning av juridiska proffs innehåller hänvisningar till allt från den svenska rättegångsbalken till relevanta avgöranden i Europadomstolen.

Talan i målet väcktes i november förra året efter att ett tåg av ungdomar vandrat genom Stockholm.

 

Efter att ha läst på och grunnat fattade rådman Olof Roos nästan fyra månader senare sitt beslut.

Ett beslut som konkret innebär att staten genom dess försvarsadvokat Justitiekanslern har fått tre månader på sig att lämna in ett svar innehållande många svåra ord om att ungdomarna snackar smörja och att stämningen är strunt.

 

Greta Thunberg under klimatdemonstrationen som organisationen Aurora gjorde inför inlämning av stämningsansökan mot staten, i november 2022.

Vilka slutsatser finns då att dra?

Egentligen bara en som är viktig: att Aurora inte för en hopplös kamp. Om så ansågs vara fallet hade det blivit tummen ner.

Nu konstaterar domstolen i stället att yrkandena är så pass klara och begripliga att de rättsligt går att pröva. Det blir en process.

Beskedet är inte överraskande. Tingsrätten har nyligen skickat ut ett brev till de 600 barnen och ungdomarna ned en begäran om bekräftelse på att de stod bakom denna grupptalan, vilket av kunniga bedömare har tolkats som en signal på att en första framgång var förestående.

Beslutet är inte bara juridiskt intressant. Det har också lett till ett underhållande högt blodtryck här och där i sociala medier hos personer som tycker att Greta Thunberg och hennes kompisar borde sitta hemma, göra sina läxor och i övrigt hålla snattran.

”Politik ska inte avgöras i domstol”...”Demokratin är hotad”...”Nu ska jag stämma Miljöpartiet för att ha förstört vårt land”...

Det finns nu ingen anledning att förvånas över dessa reaktioner.

 

När Aurora lämnade in sin lunta kom snabbt reaktioner från diverse tyckare från vänster till höger, påfallande också medelålders män, som luftade sina farhågor om hur rättshaverister var på väg att underminera Sveriges styrelseskick och att folket riskerade att förlora sin bestämmanderätt.

Att exempelvis den nuvarande justitieministern, inte känd som en utomparlamentarisk hippie, har en bakgrund som juridisk aktivist i organisationen Centrum för rättvisa var det i upphetsningen ingen som tänkte på.

Inte heller invändningar om att ungdomar i Nederländerna och Tyskland vunnit mot respektive lands stat i liknande mål utan att demokratin gått förlorad, lugnade alarmisterna.

Att följande ens ska behöva påpekas är lika deprimerande som nödvändigt:

Det är i allra högsta grad legitimt att använda juridiken för att försöka påverka politiken.

Nu tror inte jag att ungdomarna vinner i slutändan. Men det är strängt taget ointressant i sammanhanget.

Det är, om inte annat, viktigt att vår tids ödesfråga får så stor uppmärksamhet som möjligt.