Sverige har drabbats av valsnuva – den måste stoppas

Publicerad 2018-09-24

Många är missnöjda med valresultatet – men samtidigt nöjda med hur de röstade i valet.

Sverige har drabbats av valsnuva. Två veckor efter valet verkar nästan alla känna sig snuvade på sina röster.

Jag frågade drygt tusen väljare i en undersökning tillsammans med Novus, noll procent svarade att de är riktigt nöjda med valresultatet. Ja, du läste rätt, noll procent. Sextiotre procent av väljarna var i stället ganska eller mycket missnöjda.

Vad var det som gick så snett?

Röstade vi fel? Det skulle en ju kunna tro, särskilt med tanke på att jag två veckor innan valet fann att en majoritet av alla väljare inte visste säkert vilket parti de skulle rösta på. Men nästan alla är nöjda med hur de har röstat. Med facit i hand tycker 91 procent att de röstade rätt, de skulle rösta på precis samma parti igen om de fick välja.

Snarare verkar det bero på att vi inte är säkra på vad som kommer hända med våra röster nu. Vi gick hen ur huse till vallokalerna, 84 procent av oss gjorde vår demokratiska plikt, och i retur fick vi vår demokratiska belöning i form av – ja vadå?

Ingen vet. Det kan bli en rödgrön regering eller en alliansregering. Men det verkar lika gärna kunna bli en rödgrön, SD-stödd eller koalitionsliknande regering. Eller ingen regering alls på 541 dagar (då tangerar vi Belgiens rekord).

Hur stor del av väljarnas intressen tar politikerna egentligen hänsyn till i kohandeln som pågår nu? Frågar du väljarna själva vad de tror på en skala från 0–100 procent (vilket jag gjorde) blir svaret 36. Det betyder alltså att bara en dryg tredjedel av det politiska arbetet och regeringsbildningen skulle ha att göra med vad folket egentligen valde.

De andra två tredjedelarna skulle i sådana fall handla om att kivas, samsas och försöka täppa igen hålen i ett politiskt system som inte längre verkar fungera. Ett system för blockpolitik i en tid där vi inte längre har samma tydliga block. Ett system för enkel majoritet och enkla lösningar i en tid som inte är så enkel längre.

Fråga Spanien, som behövde tio månader på sig att reda ut eländet efter senaste
valet, eller Nederländerna (sju månader) och Tyskland (sex månader).

Hur lång tid det tar innan politikerna rett ut vårt svenska elände återstår att se, men vi kan redan nu konstatera att vi behöver uppdatera vårt politiska system som i grunden sett likadant ut i hundra år.

Det politiska läget och våra demokratiska behov och möjligheter ser väldigt annorlunda ut i dag jämfört med 1918. Inte konstigt att en majoritet är missnöjda med det nuvarande systemet.

Kanske vore ett tvåstegsval en bättre lösning, där väljarna efter den första omgången med facit i hand får rösta bland de största regeringsunderlagen (52 procent tyckte att det borde införas), kanske borde väljarna i större utsträckning få rösta själva i frågor de tycker är viktiga (18 procent föredrog det)?

Något behöver i alla fall göras för att stoppa den galopperande valsnuvan.

PS. Du hittar mer på min Instagram (till exempel vilket parti som skulle förlora flest röster om folk fick göra om sina val i dag och hur civilstånd och politisk kompromissvilja hänger ihop).