Vem bryr sig om att unga män mår dåligt?

Det är tufft att vara ung tjej. Det brukar vara det. 

I mitten av januari lanseras en sajt som heter Tjejjouren.se. Det är den senaste i raden av mångmiljonsatsningar på tjejer mellan tolv och tjugo år. Det är ett lysande projekt. Sajten ska fungera som en nationell stödportal där man som ung tjej kan få information, stöd eller bara någon att prata med. Jag har själv tackat ja till att gästskriva en text om mina egna tonår. 

Men jag kan inte låta bli att undra vem som satsar på de unga killarna.

Initiativtagarna bakom Tjejjouren.se skriver: ”Statistiken visar det svart på vitt; många unga tjejer har det tufft. De utsätts för kränkningar, övergrepp och sexuellt våld i en helt annan utsträckning än de jämnåriga killarna. Dessutom bär många på ångest och självmordstankar.”

Det har länge varit en vedertagen sanning. Statistiken har stått som en garant för påståendet.

Tjejerna mår skit. Killarna mår … bättre.

Något som inte brukar nämnas är att de flesta undersökningar om hur tonåringar mår bygger på enkätsvar där de unga själva får svara på frågor som alla skulle kunna sammanfattas: hur mår du, lilla vän?

Ta en tur till den lokala skateboardrampen, knacka en nybliven snusare på axeln och fråga hur ängslig han känner sig på en skala från ett till tio. Gissningsvis kommer han inte att gråta ut i dina armar. Inte ens om han får vara helt anonym.

Det är helt i linje med vem han förväntas vara. En man i vardande. Rakryggad och stark. Klart som fan att han mår bra.

För en ung tjej är det däremot tämligen fritt från skam att erkänna att hon mår dåligt. Det är faktiskt helt normalt. Kolla bara på statistiken.

Men det finns också en helt annan statistik. Varken mer eller mindre värd. Men den finns där. Den som visar att unga killar har sämre betyg än tjejerna, både i grundskolan och gymnasiet. De pluggar mer sällan vidare på högskolor och universitet – och när de väl gör det hoppar de oftare av än tjejerna. Unga män är starkt överrepresenterade vad gäller våld, brott och droger. Alltså: de utsätts och utsätter andra människor för våld, de begår fler brott, dricker mer sprit och knarkar både mer och tyngre. 

Som om det inte var en varningssignal tillräckligt hög: ny forskning från Lunds universitet visar att unga män skadar sig själva i nästan lika hög utsträckning som jämnåriga tjejer.

Det är de unga männen som drabbats hårdast av finanskrisen. Och de står för 75 procent av självmordsstatistiken.

Detta betyder inte att unga tjejer mår bättre än de gjorde i början av den här texten. Bara att det kanske är dags att sluta tävla i vem det är mest synd om.

Nu ställs samma fråga till både tjejer och killar, helt utan hänsyn till de rådande könsrollerna: hur mår du, lilla vän?

Tjejerna svarar som de känner, killarna som de borde känna. Det säger egentligen ingenting annat än att frågan är felaktigt ställd.

Följ ämnen i artikeln