”På spåret” visar att äldre behövs i SVT

Agnes Wold och Christer Lundberg i ”På spåret”.

SVT är viktigt för äldre.

Det visar min mejlkorg.

Så stäng oss inte ute med ständig föryngring.

Har Sveriges television, som betalas av alla via skatten, koll på vad äldre vill se? Det kan man undra ibland.

Äldre medarbetare pensioneras, antingen de vill eller inte. Kunskapen om vad 60-plussare vill se på tv riskerar att försvinna.

Det är viktig kunskap. Vi betalar för public service som alla andra, och många är mer beroende av att titta än yngre. Beslutsfattarna inom SVT har väl rådgivande grupper av folk mellan 65 och 100 som håller dem uppdaterade om läget? Det förutsätter jag.

 

Om så inte är fallet har jag några synpunkter från Aftonbladets läsare, bekantskapskretsen och den egna tv-soffan.

En är betydelsen av tablån för äldre. 

Läsaren Christina hör av sig om sin mamma som är 94 år, synskadad och ”kan inte läsa nån text på rutan men hon ser en del av bilderna och hon hör”.

”Go’kväll” och ”Fråga doktorn” är viktiga program för henne.

Det är alltså superviktigt vad som sänds på de tiderna när de programmen nu tar helgledigt. Utländska program funkar dåligt för den som inte kan läsa textremsan. Sommaren blir också lång utan något att titta på.

 

En annan sak är att vi är många äldre som är irriterade på att unga som inte kan någonting tar så stor plats i ”På spåret”. Vad är egentligen syftet med det?

Att skämma ut den yngre generationen? Att vi som lärde oss Sveriges landskap i skolan ska få briljera i tv-soffan?

Själv tycker jag att programmet blir bättre ju mer deltagarna kan. Agnes Wold, 66, och Claes Elfsberg, 73, var kul att se i det senaste programmet. Årets ”På spåret” visar med all önskvärd tydlighet att äldre behövs i Sveriges television.

En tredje synpunkt gäller programmen i sig. Det blev uppståndelse när SVT deklarerade att de skulle lägga ner Sveriges tredje mest sedda tv-program för att de som tittade på det var för gamla.

”Vi tittar hela tiden på vår största utmaning på SVT och det är faktiskt att nå de unga tittarna”, sa en programchef.

Så fruktansvärt feltänkt.

De unga klarar sig. De sitter och skrattar i tv över att de inte vet var Västergötland ligger, och sen går de vidare i karriären. De har tusen ställen där de kan se rörlig bild precis när de har lust.

Det är Christinas 94-åriga mamma som är den stora utmaningen. Vad ska vi sända, på vilken tid, för att hennes liv ska bli så bra som möjligt, borde SVT tänka. För som dottern skriver, hon är helt beroende av vad som visas i tablån den tid hon kan titta.

 

Jag som är 66 behöver ni egentligen inte heller bry er om. Jag lånar dotterns inlogg till Disney+ och sitter i åtta timmar och njuter av Beatlesdokumentären ”Get back”. 

Jag kollar SVT-tablån varje dag och skriver upp allt jag vill se i mobilen. 

Sen tittar jag på SVT Play när jag har tid. Där finns så mycket bra att det aldrig tar slut.

Så snälla, skapa den bästa tablå och de bästa program ni kan för dem som sitter hemma och på äldreboenden med tv:n som främsta sällskap. Det är er viktigaste publik.

 


Det är mycket jag ser fram emot på SVT i helgerna. En ny julspecial med ”Barnmorskan i East End” sänds torsdag 23 december. Ett nytt avsnitt av ”Morden i Midsomer” kommer på juldagen.
Dokumentären ”Evert! Evert! Evert” i tre delar om Evert Taube har börjat sändas. ”En natt i Casablanca” med Bröderna Marx kommer på annandagen. Den 9 januari är det dags för ”Året var 1972”.
Nu tar jag julledigt och återkommer torsdag 13 januari. Ska ni också träna med Sofia i helgerna? Ny tid, måndag till fredag klockan 10, till och med 7 januari. Inställt 28 och 29 december. På julafton sänds programmet 10.15.