Därför har metoo gjort kvinnor mer kriminella

Catherine Gardell, före detta gängkriminell.

Vi ville vara independent women, säger hon. Killarna skulle inte bjuda oss på drinkar, vi skulle bjuda dem på champagne.
Hon står på scenen i en brun byxdress och vita Nike-skor. Upplyst av en enkel strålkastare berättar hon varför hon begick sitt första rån.

Jag är på en av generalrepetitionerna för Fakk alla. En pjäs som bygger på intervjuer med unga kriminella kvinnor och är ett samarbete mellan Teater Fryshuset och Unga Dramaten.

I pjäsen försöker polisens förhörsledare pressa den unga kvinnan att erkänna att rånplanen inte kom från henne, utan från killarna i gänget. Det gör tjejen kränkt.

Hon är en aktör. Inget offer.

Premiären i veckan har osviklig timing. För bara några dagar sedan kom nyheten att allt fler kvinnor döms till långa fängelsestraff på fyra år eller mer. De döms också oftare för våldsbrott, och kvinnoanstalterna vittnar om att allt fler har kopplingar till kriminella nätverk.

 

För att försöka förstå varför kvinnor begår allt grövre brott, ringer jag Catherine Gardell. Hon har själv varit delaktig i ett kriminellt nätverk, men arbetar i dag med att förebygga att ungdomar hamnar i kriminalitet i sin hemstad Linköping.

Metoo, säger hon.

Metoo-rörelsen har anklagats för mycket, men att göra kvinnor kriminella har jag inte hört förut. Men hennes resonemang är lätt att följa, och stämmer väl överens med tjejen i pjäsens önskan om att bli en självständig kvinna.

Unga tjejer får i dag i alla andra sammanhang höra att de ska stå upp för sig själva. Är det någonstans kvinnor har blivit utnyttjade tidigare, är det i den kriminella världen. Nu har många tröttnat: Varför ska de förvara sin pojkväns knark, eller gömma saker utan att tjäna pengar själva?

Våldsbrotten blir en naturlig följd.

Jag är ingen aggressiv och våldsam person, säger Catherine. Men i den världen möter du män med stort våldskapital, då behöver du själv kunna hota med våld och vapen.

 

Det är många som varnat för den här utvecklingen. Teater Fryshusets förhoppning är att pjäsen ska sätta fokus på att det behövs fler insatser för tjejer, där de får hjälp med sitt kriminella tänkande, inte bara terapi för sina trauman. Samhället har lika svårt att se kriminella kvinnor som förövare, som att betrakta kriminella män som offer, menar regissörerna bakom pjäsen. Medan sanningen är att de flesta är både och.

Få feminister firade nog Ekots nyhet om att kvinnor begår allt grövre brott. Men den visar att jämställdheten har nått in i den kanske mest machotyngda miljön vi har.

Frågan är om den kommer att förändra den.

Har vi tur så följer en traditionell utveckling när andelen kvinnor ökar i ett yrke:

Statusen minskar, männen försvinner, löneutvecklingen stannar av och det blir svårt att nyrekrytera.

Till dess hoppas jag att många i målgruppen, ungdomar från fjorton år och uppåt får tillfälle att se och diskutera Fakk alla.

 

Följ ämnen i artikeln