Mejla

Wolfgang Hansson

Går det att lita på Bidens besked?

KOLUMNISTER

Joe Biden ställer upp för omval 2024.

Det försäkrar han underhand sina stora sponsorer. Vita husets bekräftar att Biden "planerar" att ställa upp.

Frågan är om löftena bara är ett sätt att få slut på snacket om Bidens hälsa och motverka hans sjunkande popularitet.

Normalt är det en icke-fråga. En sittande president ställer alltid upp för omval om han bara suttit en period.
Men i Bidens fall har det blivit stor debatt på grund av hans ålder i kombination med att han återkommande snubblar på både orden och benen.

Ex-presidenten Donald Trump, 75, ifrågasatte Bidens förmåga på grund av åldern under det förra presidentvalet och hans fortsätter att göra det. En rad republikanska politiska kommentatorer gör samma sak.

Nu har viskningsleken även nått det demokratiska partiet där ett antal sugna kandidater står och trampar i farstun för den händelse att Biden inte skulle ställa upp för omval.

En president som alla vet ska sluta brukar kallas för "en lam anka". Det beskriver ett läge när presidenten inte längre kan få igenom sin politik för att han i praktiken är maktlös.

Vita husets bekräftar att Joe Biden, 79, "planerar" att ställa upp för omval 2024.
Vita husets bekräftar att Joe Biden, 79, "planerar" att ställa upp för omval 2024.

Där vill Joe Biden definitivt inte hamna. Därför har han inget annat val än att säga att han tänker ställa upp oavsett om han innerst inne känner att han inte orkar med en valrörelse och fyra år till som världens mäktigaste man.

Biden har nyligen fått igenom ett stort infrastrukturpaket i kongressen med stöd från ett antal republikaner. En stor politisk framgång. Han förhandlar som bäst med olika fraktioner inom sitt eget parti för att även få igenom ett välfärdspaket som bland annat innehåller fri förskola för vissa barn och föräldrapenning.

Sjunkande popularitet

Efter en tung höst behöver Biden fler politiska framgångar för att höja sina popularitetssiffror hos det amerikanska folket. Han ligger nu strax över 40 procent. Det är, med undantag av Trump, den sämsta siffran så långt in i ämbetsperioden för någon president.

I mitten av augusti passerades punkten när fler amerikaner var missnöjda med hur Biden skötte sitt jobb än som var nöja. Sedan dess har gapet bara ökat.

Att kasta in handduken och säga att han inte ställer upp 2024 skulle troligen minska hans popularitet ytterligare. Han skulle framstå som en förlorare vilka inte direkt brukar älskas av det amerikanska folket.

De låga popularitetssiffrorna är ett skäl till att debatten om Bidens vilja att ställa upp i nästa presidentval åter är på tapeten.

Ett annat är att han under ett virtuellt möte nyligen med några viktiga donatorer ska ha försäkrat dessa att han tänker försöka bli omvald. När det läckte ut fick Bidens pressekreterare frågor om saken.

– Bidens intention är att ställa upp för omval, förklarade Jen Psaki i går.

Samtidigt citerar tunga amerikanska medier andra, visserligen anonyma, källor i Bidens närhet som ifrågasätter om han verkligen är redo för fyra år till.

Vill stoppa Trump

Redan när han tillträdde i januari var Biden med sina då 78 år den äldste presidenten i USA:s historia. Han fyller 82 år 2024 och skulle vara 86 år om han vinner och fullgör en andra ämbetsperiod.

Hög ålder är förvisso en plusfaktor för amerikanska politiker men det finns gränser även där när allmänheten börjar tvivla på lämpligheten.

”Kamala Harris har fört en tynande tillvaro bakom Biden och många ifrågasätter om hon verkligen är rätt person att ta över stafettpinnen”, skriver Wolfgang Hansson.

Joe Biden bidrog själv till spekulationerna när han på sin första presskonferens i mars underlät att svara ett tydligt ja på att han skulle ställa upp till omval. I stället försökte han ducka frågan genom att säga att han aldrig kunnat planera så långt fram i tiden.

Vilket tolkades som att han var tveksam till omval.
En motiverande faktor för Biden kan vara att Donald Trump hintat att han kanske ställer upp igen. Dessutom ser han mot alla odds inte chanslös ut.

Det var för att stoppa Trump som Biden blev demokraternas kandidat. Han vill inte kliva åt sidan och se Trump ta över igen.

Problemet är att startfältet bakom Biden inte innehåller någon självklar efterträdare som kan hålla Trump eller vem som nu blir republikanernas kandidat stången.

Joe Biden lämnar läkarundersökningen på Walter Reed National Military Medical Center, fredagen den 19 november.

Vicepresident Kamala Harris borde vara given. Men hon har fört en tynande tillvaro bakom Biden och många ifrågasätter om hon verkligen är rätt person att ta över stafettpinnen. Trots allt lämnade hon den demokratiska primärvalskampen i ett tidigt skede inför 2020 eftersom hon fick så få röster.

Presidenten väntas inte ge något officiellt besked förrän efter kongressvalet nästa år.

Ett trumfkort har Biden. I förra veckan genomgick han sin första årliga läkarundersökning som president. Läkaren förklarade honom fullt frisk och kapabel att uppfylla ämbetets plikter.

 

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Vita huset bekräftar: Biden ställer upp 2024

ÄMNEN I ARTIKELN

Joe Biden

Donald Trump

USA

Amerikansk politik