Terrorism är medelklassens avart

Det finns ingen anledning att förvånas över att den misstänkte moskéskytten i Norge är miljonär.

Terrorism är ett fenomen som i allt väsentligt emanerar ur de välbärgade klasserna.

Philip Manshaus, bara 21 år gammal, ställdes i dag inför häktningsdomare i Oslo, misstänkt för mord och terroristbrott.

Ett annat sätt att uttrycka saken är att han anklagas för att i lördags först ha mördat sin styvsyster och sedan öppnat eld i moskén al-Noor Islamic Center i Bærum utanför Oslo i lördags.

Polisen och journalister har kartlagt den unge mannens förehavanden under tiden före det misstänkta terrordådet och funnit några av de ingredienser som ofta förekommer i sammanhang som detta.

Radikalisering på nätet, som bland annat har tagit sig uttryck i en uppmaning till raskrig på ett nätforum, och hyllandet av högerextrema massmördare.

Manshaus har applåderat terrordådet i nyzeeländska Christchurch i mars och masskjutningen i amerikanska El Paso tidigare i augusti.

Två terrorister som före sina dåd publicerade manifest med likartat mönster: Vita människor i västvärlden är under angrepp av främlingar som måste stoppas innan de tar makten och världen såsom vi känner den går mot sin undergång.

Tankegångar vi känner igen även från Anders Behring Breiviks ideologi. Med attacken i helgen sluts så en norsk, högerextrem cirkel.

Materiellt välmående är han, Philip Manshaus. Han äger värdefulla fastigheter och ska ha en förmögenhet på cirka tre miljoner kronor.

Inte heller denna omsändighet gör honom ovanlig i sammanhanget. Vissa av de islamistiska extremister som de senaste åren har begått attentat är visserligen uppvuxna i skuggorna i fattiga förorter i de europeiska storstäderna, men det är inte svårt att finna terrorister med stabil ekonomisk bakgrund.

En undersökning gjord vid Queen Mary University of London för ett par år sedan visade att en ung person från en familj med en årsinkomst på över 750 000 kronor löper större risk att radikaliseras än unga som är arbetslösa och marginaliserade.

Och flera av de unga självmordsbombare som i våras tog 250 personers liv i Sri Lanka kom från välbärgade familjer.

Listan kan göras betydligt längre än så här. Usama bin Ladin tillhörde en förmögen saudisk släkt och de flesta av Västtysklands vänsterextrema terrorister hade stabil borgerlig bakgrund.

Samtidigt: Philip Manshaus tycks ha agerat ensam. Det komplicerar bilden. Historien lär oss att den sortens terrorister inte sällan lider av missbruk och psykiska problem. Den ideologiska övertygelsen är ofta måttligt utvecklad.

Med det sagt är terrorismen i stort sett ett fenomen sprunget ur de materiellt välmående klasserna.

De allra fattigaste, de som befinner sig längst ner i hierarkin, de som är fullt upptagna med att överleva och ta sig från dag till dag kan inte unna sig lyxen att radikaliseras framför datorn eller smida planer i underjordiska celler.

Det är ingen slump att vi inte känner till några romska terrorister.