Mejla

Oisín Cantwell

Situationen för domstolarna är alarmerande

Pengarna i budgeten räcker inte

Publicerad:

Liberalerna skryter om miljonregn över domstolarna i kommande budget.

Sanningen är tillskottet är långt ifrån tillräckligt och att högarna växer på tingsrätter, hovrätter och förvaltningsdomstolar.

700 miljoner extra till rättsväsendet nästa år! Brottslingar ska dömas! Den med störst våldskapital ska inte bestämma!

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och partiets rättspolitiska talesperson Johan Pehrson kallade i går till presskonferens för att berätta om framgångar i budgetförhandlingarna med regeringen.

De har gjort en viktig insats, även om jag misstänker att finansdepartementet är väl insatt i de rättsvårdande myndigheternas pressade situation och att kraven accepterades utan större protester.

Problemet är att pengarna inte räcker på långa vägar. De senaste åren har poliser anställts och lagar skärpts, vilket har lett till fler åtal, fyllda häkten och domstolar som har fått allt mer att göra.

Liberalerna skryter om miljonregn, men pengarna räcker inte, skriver Oisín Cantwell.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Liberalerna skryter om miljonregn, men pengarna räcker inte, skriver Oisín Cantwell.

Att tingsrätter och hovrätter skulle få mer att göra kunde redan en normalbegåvad tioåring räkna ut. Men satsningar på domstolar betalar sig inte lika bra i form av rubriker som en femtioelfte straffskärpning och ansvariga politiker har tittat åt ett annat håll då jurister på sitt sedvanligt lågmälda sätt har höjt varnande fingrar.

Så har det också gått som det gått. Högarna har vuxit hos tingsrätterna. Och då Domstolsverket dessutom har underskattat ökningen av antalet ärenden har inte tillräckligt med pengar begärts av regeringen.

Detta i sin tur har lett till besparingskrav. 0,5 procent av de pengar som redan har betalats ut till domstolarna runt om i landet för 2019 krävs tillbaka.

Å ena sidan betydligt mer att göra. Å andra sidan en bantad finansiell kostym. En mindre lyckad kombination, för att uttrycka det milt.

Samtliga domstolar är drabbade. Det tillhör inte vanligheten att Svea hovrätt gnäller offentligt, men för några veckor sedan meddelade domstolen att handläggningstiderna kommer att bli markant längre.

Detta eftersom antalet brottmål på två år ökat med 19 procent samtidigt som ett besparingskrav har lagts på myndigheten.

I höständringsbudgeten för 2019 får domstolarna 174 miljoner. Pengar som hjälpligt löser den akuta situationen och som troligen gör att Domstolsverket gör ett nollresultat.

Från och med 2020 skjuts 280 miljoner extra till. Mycket pengar, men bara hälften av vad Domstolsverket har begärt.

Domstolarnas handläggningstider kommer att fortsätta att öka, visar en kartläggning som Ekot i Sveriges radio presenterade i dag.

59 av 70 tillfrågade domstolar har svarat på enkäten. Deras bild av framtiden är dyster. Ungefär 70 procent tror att högarna kommer att växa.

Konsekvensen: Längre väntan på huvudförhandling för brottsoffer. Och mer segdragna familjemål, där barn är inblandade.

Myndigheter ska inte automatiskt få allt de pekar på. Det ligger i sakens natur att de chansar, höftar och försöker krama så mycket pengar ur statskassan som möjligt för sin verksamhet.

Men domstolarnas situation är alarmerande. Och det är regeringens och dess stödpartiers förbannade skyldighet att lösa den. Rättssäkerhet kostar pengar.


PODD: Experten om det svenska skjutvåldet: ”Sticker ut”

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Manne Gerell om de uppmärksammade morden i Malmö och Vällingby.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Av: Oisín Cantwell

Publicerad:

LÄS VIDARE