Demokraternas sluga taktik för att få Trump fälld

Demokraterna försöker peka ut president Donald Trump som ensam skyldig till de händelser som ledde fram till stormningen av Kapitolium.

Jag förstår deras taktik men det stämmer helt enkelt inte med verkligheten.

För dem som följer riksrätten är det uppenbart att demokraterna försöker smöra för och smickra de republikanska senatorerna. De ges rollen som offer för Trumps uppvigling.

Tidigare okända övervakningsbilder visar hur senatorer flyr för sina liv när mobben tränger in i kongressbyggnaden beväpnad med basebollträ, påkar, flaggstänger, brandsläckare och andra tillhyggen.

Demokraterna försöker få dem att känna att Donald Trump satte deras liv i fara genom att uppmana sina anhängare att marschera mot Kapitolium.

När presidenten såg vad resultatet blev gjorde han inget för att få stopp på mobben. Först efter över tre timmar uppmanade han sina anhängare att gå hem. Med tillägget "vi älskar er".

Demokraternas syfte är givetvis att få tillräckligt många republikaner att överge sitt motstånd mot att fälla Trump.

Tittar man bara på den bevisning som läggs fram borde det inte vara så svårt.
Demokraterna använder president Trumps egna ord i form av videoklipp och twittermeddelanden för att på ett övertygande sätt visa att han hade en färdig plan om han skulle förlora presidentvalet.

Planen, som han började sätta i verket flera månader före presidentvalet i november förra året, gick ut på att hävda valfusk vid en förlust. Han sålde in det genom att inför sina anhängare hävda att enda möjligheten att han skulle förlora valet var om det var riggat av motståndarna.

Riksrätten mot Trump.

Uppmuntrade till våld

Han gjorde klart att han under inga omständigheter skulle släppa makten ifrån sig frivilligt och uppmuntrade flera gånger till våld. I den första tv-sända debatten med Joe Biden uppmanade han vit makt-gruppen Proud Boys att hålla sig redo.

Att följa hur de demokratiska åklagarna lade fram pusselbit efter pusselbit till Trumps skuld var som att se en spännande thriller. Detta trots att mycket lite av informationen var ny.

Vi har alla i realtid kunnat följa hur Trump satte sin plan i verket. Nästan allt har skett inför öppen ridå. Men det är när allting flätas samman till en tidslinje, när handling läggs till handling, som hans plan och hur han byggde upp vreden hos sina anhängare framgår så tydligt.

Hur han börjar med att överklaga valresultatet i domstolarna. När domare ogillar 61 av 62 fall går han istället över till att locka och hota republikanska valansvariga i vågmästarstater att ändra på resultatet.

När inte heller det lyckas ge han sig på republikanska ledare i kongressen och kallar dem fega och veka som inte kämpar för hans sak. Han pekar till och med ut sin egen vicepresident Mike Pence som en fiende när denne vägrar upphäva valresultatet med motiveringen att han saknar befogenheten att göra det.

Som finalnummer i sin egen spåopera kallar Trump in sina anhängare till det ödesdigra kampanjmötet den 6 januari där han uppmanar dem att marschera mot Kapitolium och stoppa det slutgiltiga godkännandet av Bidens valseger.

Gick under jorden

Även utan stormningen hade Trump förtjänat att bli ställd inför riksrätt.

Vad Trump gör i flera månaders tid är just det han anklagar motståndarna för att göra; att försöka stjäla valet. Vad vi ser är ett försök till statskupp i slow motion.

Det mest anmärkningsvärda är att ingen försöker stoppa honom. Till en början har han till och med majoriteten av de republikanska politikernas stöd. Vartefter det framstår alltmer tydligt att det är en stor lögn som Trump försöker få landet att svälja så övergår de flesta till tystnad.

I stället för att säga ifrån när Trump med odemokratiska och maffialiknande metoder försöker ändra på resultatet i ett demokratiskt val så går de under jorden och låter Trump fortsätta sitt fula spela.

Kanske i förhoppningen att han på något sätt ska lyckas. Kanske för att de inte öppet vågar utmana den hos anhängarna så populäre presidenten.

Men i riksrätten är de republikanska politikernas ansvar som bortblåst. Demokraterna vill fokusera på Donald Trump och ingen annan. Det ser det som sin enda chans att få till en fällande dom.

Jag tror ändå inte de kommer att lyckas.

Det enda som kan få ledamöterna att ändra inställning är om Trumpanhängarna när de ser riksrättsförhandlingarna inser att de blev lurade och utnyttjade och i vrede reser sig mot Trump.

Just nu finns inget som talar för en sådan händelseutveckling