Repetitionen inför coronavaccineringen har havererat

Publicerad 2020-12-03

En person blir vaccinerad med årets influensavaccin på en vaccinationsmottagning i Stockholm

Det är fiasko för vaccineringen mot influensa.

Den har inte räckt till för alla 65-plussare som är i riskgrupp.

En del har fått betala dyrt, fast det ska vara gratis.

Av den viktiga vaccineringen även av folk under 65 för att minska smittan blir det ingenting.

Hur ska Sverige klara av att vaccinera mot covid-19? Hanteringen av vaccineringen mot årets influensa förskräcker.

 

Redan i maj skrev jag att smittskyddet för 65+ är en skandal. Vaccinationsgraden för den riskgruppen när det gäller säsongsinfluensa har varit låg i Sverige, runt 50 procent. Det behövdes en rejäl ökning i år för att avlasta sjukvården under coronapandemin.

I stället har vaccinet har tagit slut, köandet har varit kaotiskt på en del håll och informationen undermålig. 65-plussare som har rätt till gratis influensavaccin har ibland tvingats betala för att få tillgång till det.

När jag hörde att alla i riskgruppen, över två miljoner människor, behövde boka tid för sprutan som för första gången skulle vara gratis i alla 21 regioner, tänkte jag: det kommer aldrig att fungera. 

Det gjorde det inte heller.

 

Jag valde bort min närmaste vårdcentral, där det brukar vara proppat med folk när det är dags för influensavaccinet.

I stället bokade jag tid långt i förväg på en vaccinationscentral lite avsides. När jag kom dit köade en lång rad 65-plussare utomhus med hopp om drop in-tider som inte fanns. Vi med bokad tid fick trängas i ett trångt väntrum. Vaccineringen var långsam och tidsödande.

Efter den erfarenheten har jag varit som en igel på nära och bekanta. Du har väl vaccinerat dig?

Jag tänkte att de bokningsbara tiderna kommer att ta slut. Och sen tar vaccinet slut.

Precis det har hänt. Efter bara en vecka larmade regioner om att det var brist på vaccin. Två veckor senare började privata aktörer ta 300 kronor av 65-plussarna för vaccinet, eftersom ”gratisdoserna är slut”, som ett företag skriver på sin hemsida.

 

De käcka uppmaningarna på Facebook om vikten av att vaccinera sig fick svar som:

”Enligt min vårdcentral så är vaccinet slut i hela Sverige, så det blev jag utan i år trots att jag tillhör riskgruppen”.

”Det är verkligen sorgligt att vaccinet inte räcker till alla. Man borde ha kunnat uppskatta hur många doser som behövs”,´.

”Det är svårt att finna någon som har vaccin kvar”.

”Bor man i Västernorrland är vaccinet redan slut och inte ens alla i riskgrupp får vaccinera sig”.

Folkhälsomyndighetens påstående att det ”kommer säkert att finnas vaccin över för andra att vaccinera sig ”efter att riskgrupperna fått sitt”, och att vaccineringen ska pågå till februari, verkar fel.

 

Region Stockholm sa att vaccinationen mot influensa var en repetition inför coronavaccineringen, att man skulle se om systemet fungerar optimalt eller behöver göras om.

Så jag bävar. Coronavaccineringen är mycket mer komplicerad. Hur ska den kunna fungera?

Det påstått välorganiserade Sverige är en röra av kompetenta och inkompetenta aktörer, offentliga och privata, i en enda härva, där ingen tar ansvar och ingen har överblick.

 

Larmar om vaccineringen

  • Sverige kan få svårt att massvaccinera mot corona, menar Vårdförbundet, som slår larm om att det finns för få distriktssköterskor för att genomföra vaccinationerna, rapporterar Ekot.
  • Flera privata vårdgivare vill hjälpa till att vaccinera svenskarna mot covid-19. Men vi har ”inte sett någon plan för hur man i praktiken ska hantera massvaccination på ett effektivt sätt”, säger ett företag till DN.
  • Det viktiga vaccinet mot pneumokocker som orsakar lunginflammation är bara gratis för 65+ i vissa regioner. Riksdagsledamoten Karin Rågsjö (V) har fått med sig SD, KD och M på att avgiften ska tas bort i hela Sverige för 75+.