Klassiska Kajsas Fisk överlever inte coronareglerna

Kajsas Fisk skulle egentligen stänga i dag.

Luften gick ur Maria Nyberg efter Miljöförvaltningens besök i går. Hon har drivit den klassiska krogen i Hötorgshallen Stockholm sedan 1980-talet, men efter inspektörens hot om böter fick det vara nog.

– Men då jag ringde och sa att jag lägger ner verksamheten fick jag veta att det inte är tillåtet. Jag sitter fast i ett kontrakt.

Det är fredag förmiddag. Dagen efter det förödande besöket. Hötorgshallen har just vaknat, krögare ställer fram bord, butiker öppnar, gäster och kunder har ännu inte börjat välla in.

Maria Nyberg driver krogen Kajsas Fisk.

Pandemin har slagit hårt mot Sveriges ekonomi. Och hårdast har restaurangbranschen drabbats. Antalet konkurser ökade i fjol med 38 procent. Ingen annan sektor har lika dystra siffror.

Det är nya restriktioner hit och dit och stödpaket som kommer och går medan krogar blöder och går under.

– Jag hade 18 miljoner i omsättning per år innan pandemin. Nu är den nere på fyra-fem.

Vi sitter i ett av restaurangens hörn. Vid varsitt bord, för säkerhets skull. Maria Nyberg vill inte ha böter, det går inte att vara nog försiktig i dessa tider.

Hon är 56 år gammal. Uppenbart klädmedveten, urban, modern, med vänliga men trötta ögon.

Hon köpte Kajsas Fisk 1986 tillsammans med sin mamma. Samma år som Palme mördades, kärnraftverket Tjernobyl havererade och musikalen Chess hade världspremiär i London.

– Det var tufft de första tio åren. Sen tog det fart.

Numera arbetar även dottern Clara Nyberg här. Tre generationer kvinnor ur samma familj har hållit denna institution till krog på fötter.

Men vad betydde egentligen de senaste restriktionerna? De som började gälla i februari och som innebar att lunchrestauranger och caféer i gallerior bara fick ha en gäst per bord?

En titt i det finstilta gav vid handen att det gällde ”alla serveringsställen som är en del av en handelsplats” och som inte kan ”nås genom egna entréer.”

De nya reglerna har slagit hårt mot restaurangbranschen.

Kajsas Fisk ligger i en saluhall. Det låter som att krogen borde omfattas. Men etablissemanget har en egen ingång till borden. Så kanske ändå inte?

Mejl skickades till Folkhälsomyndigheten, som ju fattat beslutet. Där gick inte att få besked. Ärendet bollades vidare till Miljöförvaltningen i Stockholm.

Jag läser en bisarr mejlkonversation mellan en representant för Hötorgshallen och en tjänsteman på förvaltningen. Frågor studsar fram och tillbaka. Fastighetskontoret i Stockholm stad blandas in.

Den 1 mars kom ett sista svar från kommunen:

”Vi utreder vad som gäller, jag kan inte säga mer just nu”.

Sedan blev det tyst. Då inget vettigt besked gick att få beslöt Maria Nyberg att följa de regler som de flesta krogar har. Fyra gäster per bord.

En begränsning som slår tillräckligt hårt. Maria Nyberg säger att hon går 300 000 i back i månaden.

– Vi hade 15 anställda för ett år sedan. Nu är vi nere på fem.

Hon bestämde sig tidigt i livet för att bli egen företagare. Hon förstod att det skulle innebära en hel del jobb, men kände sig attraherad av friheten i att inte ha någon chef över sig som styr och ställer.

35 år på Kasjas Fisk. Det är många år. Maria Nyberg har hunnit med att gifta sig, få tre barn, skilja sig och träffa en ny man.

I går ramlade två inspektörer in. De hade tumstock med sig och mätte avstånd. Beskedet var dystert. Från och med i morgon gäller bara en gäst per bord.

Antalet stolar reduceras från 105 till 25. En dödsstöt.

– Jag tänker på våra stammisar. Äldre människor som bor centralt i Stockholm och som bara vågar sig ut någon gång i veckan. Då kommer de hit. Var ska de ta vägen?

Maria Nyberg ringde kommunen i går. Hon sa att hon stänger.

- Men det fick jag inte. Jag upplystes om att jag sitter fast i ett kontrakt.

Maria Nyberg vill stänga restaurangen, men får inte.

Några hantverkare borrar och skruvar. Borden ska i all hast anpassas till de nya reglerna. Snart kommer de första gästerna.

Hötorgshallen är ett av mina smultronställen i Stockholm. En genuint kosmopolitisk saluhall. En atmosfär som minner om riktiga storstäder, London, New York, Bangkok.

Ett 40-tal butiker och krogar. Smaker och dofter från Albanien, Chile, Finland, Etiopien, Italien, Iran, Österrike...

Maria Nyberg funderar på att köpa uppblåsbara dockor och sätta på stolarna. Så att det ser ut som att restaurangen är öppen.

– Vi kommer att vara nere på 30 gäster om dagen. Drygt fyratusen i omsättning. Det är meningslöst.

– Vi har hållit låga priser. Vi vill vara en mötesplats för alla. Men för att det ska fungera krävs många gäster.

Hur ser du på framtiden?

– Den finns inte.

Det här är en berättelse om en hårt kämpande småföretagare. Men det är också en berättelse om en stad.

Hur ser Stockholm ut på andra sidan pandemin?