Sex av tio äldre går omkring med dålig syn – helt i onödan

Hur bra ser du egentligen?

Det har 70-plussare verkligen anledning att fråga sig.

Sex av tio har fel glasögon, eller inga alls fast de behöver det. Och 27 procent av kvinnorna har grå starr, något som åtgärdas enkelt med operation.

”Det finns ingen anledning att gå omkring och se dåligt, om det går att åtgärda”, skriver Britta Svensson.

I våras när jag skulle köra bil efter ett långt uppehåll upptäckte jag att jag inte såg någonting.

Det var suddigt på långt håll och jag kunde inte läsa vägskyltarna.

Det är lurigt det där med syn, ibland är det först när man hamnar i nya situationer som man upptäcker att det är något fel på den.

Visst hade jag tyckt att bandyspelarnas nummer på tröjorna hade blivit oskarpa igen under vintern. Men jag hade ju fått nya, starkare glasögon för bara ett år sen?

När pandemin lugnade ner sig ett tag kom jag iväg till en optiker och domen blev: grå starr på båda ögonen.

Jag gjorde operationen i januari i år, först det högra ögat, och en vecka senare det vänstra.

 

Det var en omtumlande upplevelse som känns trivial nu efteråt, men som före och under tiden den pågick absolut inte var det.

”Den märkligaste operation jag genomgått”, kommenterade en Facebook-vän. 

Man får smärtstillande droppar i ögat och en lugnande tablett, och sen ligger man ner i en operationsstol medan kirurgen tar ut den grumlade linsen och sätter i en ny. Hela ansiktet utom ögat är täckt och ögonlocken fastklämda så man inte kan blinka.

Fem mg Stesolid slog som en klubba och jag var helt avslappnad. Inuti huvudet såg jag olika ljusfenomen som efter en stund övergick till ett blått psykedeliskt månlandskap. Och så var det klart.

Kontrasten mellan nervositeten före och lättnaden efter var enorm. Vid andra ögat var man veteran. Då var det bara roligt och spännande.

Först såg jag lite dimmigt genom det opererade ögat. Och så plötsligt, när jag klev utanför dörren en dag, var hela världen ny. Liksom putsad, blank och färgstark.

Det var som om någon ställt in skärpan.

 

Det finns ingen anledning att gå omkring och se dåligt, om det går att åtgärda.

Enligt en forskningsstudie vid Göteborgs universitet skulle sex av tio 70-åringar förbättra sin syn genom att byta styrka på glasögonen eller skaffa glasögon för första gången.

Studien, som omfattar 1 200 personer, visar att äldres uppfattning om synen ofta stämmer dåligt överens med verkligheten. Man tror att man ser bättre än man gör.

Lena Havstam Johansson, doktorand och ögonsjuksköterska, säger att försämringar av synen kan komma smygande. Det pågår under en längre tid, man vänjer sig vid det och förstår inte att man ser dåligt.

Sen har vi då den grå starren. Den är vanligare bland kvinnor, och hör åldern till. Över 27 procent av kvinnorna i studien hade grå starr, och 19 procent av männen. En del visste inte om att de hade det.

Efter fyra veckors rehab med ögondroppar flera gånger om dagen i de opererade ögonen ser jag nu knivskarpt på nära håll. Snart får jag mina nya glasögon och då ska jag se tröjnumren också, om man nu någonsin får gå på bandy och fotboll igen.

 

  • Gråstarrsoperationen är den vanligaste operationen i Sverige. Närmare 100 000 operationer utförs årligen. Vanlig patientavgift och högkostnadsskydd gäller. Min kostnad blev 950 kr för båda ögonen. 
  • I Region Stockholm var det i stort sett ingen väntetid. Mitt första besök hos ögonläkare var i november, och mindre än två månader senare var jag färdigopererad. 
  • Men jag hör från en annan region att det är sex till åtta månaders väntetid för att få en gråstarrsoperation. Hur var det för dig? Mejla gärna mig och berätta.

Följ ämnen i artikeln