Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Ett land fullt av hjältar – i kväll hyllar vi mod och medmänsklighet

Av: 

Lena K Samuelsson

KOLUMNISTER

Sverige är fullt av hjältar. Människor som är beredda att sträcka sig lite längre, kämpa lite hårdare, lägga sitt eget åt sidan för någon annan.

I kväll ska vi hylla hjältemodet, de goda förebilderna och inspiratörerna.

Vi på Aftonbladet är oerhört stolta över våra Svenska hjältar, att i denna mörka tid få bidra till en känsla av ljus och hopp.

“För mig är alla inom svensk sjukvård verkliga hjältar och jag vill tacka er för allt ni har gjort och fortsätter att göra varje dag”.

Orden är prinsessan Sofias. Hon ger uttryck för den tacksamhet jag tror vi alla känner för de som fortsätter kämpa och rädda liv under oerhört tuffa förhållanden.

Bara nu i dagarna har flera nödrop kommit från sjukhus och äldreboenden runtom i landet. Ändå står de där: vårdpersonalen, de som tar hand om våra gamla, de som städar i sjuksalar, skjutsar patienter och lagar de boendes mat. Ni som håller ihop livet. De många hjältarna inom sjukvården kommer att hyllas extra i år på en lite annorlunda Svenska hjältar-gala som du kan se i kväll på Aftonbladet och på TV3. Men vi ska också som vanligt lyfta fram några särskilda vinnare som visat mod, civilkurage och medmänsklighet.

Prinsessan Sofia.

Foto: LOTTE FERNVALL

Prinsessan Sofia är ledamot i vår namnkunniga jury tillsammans med förbundskapten Janne Andersson, ärkebiskop Antje Jackelén, radioprofilen Kodjo Akolor, influencern Margaux Dietz, överbefälhavare Micael Bydén, komikern Marika Carlsson samt skådespelarna Shima Niavarani och Morgan Alling. För redaktionen och juryn har det varit ett stort arbete att ta fram de sex vinnarna i kategorierna Årets livräddare, Årets medborgare, Årets vårdhjältar, Årets ungdomshjälte, Årets Eldsjäl och Årets miljöhjälte.

Svenska folket har nämligen i år nominerat över 9 000 hjältar, nästan dubbelt så många som ett vanligt år! Det säger något om vårt behov av värmande berättelser och modiga medmänniskor. Men det säger också något om vår förmåga att uppskatta varandra och faktiskt ge uttryck för det.

 

Att det finns så många hjältar i vårt land gör också att Aftonbladet året runt kan lyfta fram alla dessa historier. Det är en journalistik vi är stolta över och redaktionen har förmånen att träffa hjältar från norr till söder. En del av dessa artiklar skulle säkert blivit skrivna oavsett. Men Aftonbladet bestämde sig för många år sedan för att göra detta till en del av vår kärna, att satsa på de många goda exemplen, vardagshjältarna och stordåden. Så gör vi Sverige lite bättre.

Det är historiska tider. Allt vi gjort detta år, allt vi kan och kommer att göra ska vi minnas länge. Det här ska bli en vinter och ett mörker som vi besegrade. Det är värmen och hoppet som håller oss samman. Och ingen kan uttrycka den värmen bättre är Svenska hjältar-galans programledare, Kristin Kaspersen. Häromdagen lussade hon på gatorna för att sprida glädje.

I kväll är hon vår guide på en resa från Cirkus ut i landet, till årets hjältar. Det vill du inte missa.

Årets hjältejury. Saknas på bilden gör Morgan Alling och Janne Andersson.

Foto: Lotte Fernvall
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska hjältar

Svenska hjältar

Prinsessan Sofia

Marika Carlsson

Kristin Kaspersen

Shima Niavarani

Janne Andersson