Falsk marknadsföring om utökad avlyssning

Justitieutskottet beslöt i dag att sätta press på regeringen om utökade möjligheter till avlyssning.

Den önskade lagändringen skulle dock inte ge den effekt som vissa partier försöker ge sken av.


Tajmingen är onekligen enastående.

Några dagar efter polisen i ett betydande antal länder i västvärlden under ledning av FBI lurade brallorna av den organiserade brottsligheten, landade ett förslag från högerpartierna som legat och puttrat ett tag på Justitieutskottets bord.

Initiativet går ut på att tillkännage för regeringen att polisen ska få en mer vidsträckt rätt än i dag att avlyssna "preventivt", vilket är nysvenska och betyder att det inte ska krävas brottsmisstanke för att bugga gangsters.

Närmare bestämt är förhoppningen att den utredning som regeringen redan har tillsatt om hur hemliga tvångsmedel ska få användas i framtiden kompletteras med ytterligare ett uppdrag.

Nämligen att se över hur den så kallad preventivlagen bör justeras på lämpligast sätt.

Det är redan i dag möjligt för polisen att ägna sig åt avlyssning av personer utan brottsmisstanke, men bara om det sker för att förhindra terrordåd eller spionage.

En möjlighet som ska utökas till att gälla även mot gängmedlemmar, enligt förslaget.

Detta är en idé som närmast är kopierad av ett önskemål framfört av rikspolischef Anders Thornberg och som stöds av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Det vill säga en majoritet i utskottet.

Men justitieutskottet har en så kallad falsk majoritet och motståndet mot tillkännagivandet bland övriga riksdagspartier är tillräckligt för att det kommer att bli tumme ner då förslaget i nästa vecka ska voteras.

(I varje fall under förutsättning att samtliga ledamöter lyckas trycka på rätt knapp, vilket historiskt har visat sig vara för mycket begärt då och då.)

Så långt juridik och voteringsteknikaliteter. Men politik handlar lika mycket om retorik som att stifta lag.

Veckans spektakulära Trojan shield-avslöjande har säkerligen spelat in när det gäller högerpartiernas tajming.

Följaktligen har företrädare för högerpartierna i sitt spinn om utspelet med aktningsvärd iver och framgång utnyttjat såväl den franska polisens äventyr med encrochat som veckans spektakulära "Trojan Shield".

Det är ”orimligt i längden” att regeringen lägger ut ”brottsbekämpning av grova brott på entreprenad”, twittrar Liberalernas sång- och dansman Johan Pehrson.

– Sverige drar nytta av USA och tidigare Frankrike som avslöjar svenska brottsmisstänkta, men vägrar att ge svensk polis möjligheter att göra exakt samma sak. Det är hyckleri, morrade moderaten Ulf Kristersson under partiledardebatten i går.

"Regeringen och Centerpartiet stoppar gemensamt att svensk polis får samma verktyg som den amerikanska och franska" utbrast kristdemokraten Andreas Carlson härförleden.

Trion vill få oss att tro att deras förslag kommer att öppna en svensk dörr till den värld där modern brottsbekämpning utspelar sig.

Det är inte riktigt med sanningen överensstämmande. De senaste månadernas internationella operationer har byggt på avlyssnandet av hela kommunikationsplattformar och alla som har nyttjat dem.

Förslaget om att utvidga preventivlagen är en helt annan sak. Det handlar om tvångsmedel mot enskilda. Varje beslut rör övervakning av en person eller avlyssning av en telefon.

Väljare som hoppas på att Sverige får amerikanska metoder till sitt förfogande lär med andra ord bli besvikna. Marknadsföringen är falsk.

En tröst för dem är möjligen att socialdemokraterna kommer att ändra sig i frågan och köra över eventuellt knorrande miljöpartister.

Förr eller senare blir det nämligen politiskt omöjligt för ett parti som gör anspråk på att vara statsbärande att framstå som det som bakbinder svensk polis.

Det är ju, som bekant, val nästa år.