Mest effektivt att vaccinera 60-plussare först

Publicerad 2021-01-28

På landets äldreboenden har viljan att vaccinera sig mot covid-19 varit mycket stor. 

Livet är dyrbart även när det går mot sitt slut.

Det är sorgligt att så många inte förstår det.

På äldreboendena börjar vaccinationen mot covid-19 med första sprutan bli klar. I Stockholm har alla som velat fått sin första dos och bara ett fåtal har tackat nej.

Den här veckan har Region Skåne nått fram till de sista äldreboendena. På Björkbacken i Sjöbo tackade alla 40 boende ja till sprutan.

 

Gunnel, 82, var en av dem.

Hon sitter i rullstol på bilden i Ystads Allehanda. För reportern Britt Risberg berättar hon att hon har cancer, och dessutom hade covid-19 i december och låg på sjukhus i Lund.

Hon ler stort när hon fått sprutan.

”Jag har ju barnbarnsbarn som jag vill träffa”, säger hon.

I Herrljunga kommun i Västra Götaland har 80 av sammanlagt 86 boende på äldreboendena fått vaccin. Två har tackat nej och fyra kunde inte ta sprutan på grund av pågående covid-19-infektion.

Det är bra att fyra pensionärsorganisationer med PRO och SPF Seniorerna i spetsen satt ner foten och krävt att Sverige ska stå fast vid att äldre ska vaccineras först när de ”ser hur turordningen hotas av intressegrupper”.

Det är inte bara sprutorna det handlar om, utan också människovärdet.

 

Tyvärr låter det så här i min mejlkorg: 

Janne: ”Att en 103-åring skall stå först i kön känns inte helt motiverat, eller som man skulle kunna uttrycka det, slöseri med resurser … ska vi stå på händerna för att rädda några gamlingar?”. 

Tommy: ”Undrar varför en 106-åring ska vaccineras överhuvudtaget, ge till yngre i stället”. 

Charlotta: ”Det finns väldigt få argument för varför 90-åringar ska få vaccin, väldigt många varför yngre ska gå före”. 

Mats: ”Hur motiverar man att en 106-åring som kan dö vilken dag som helst ska vaccineras före en 70-åring med många friska år kvar i livet?”. 

Isabel (som är sjuksköterska) tycker att det är av egoistiska skäl som äldre kräver vaccin före utsatta yrkeskategorier: ”Ni pensionärer kan gott och väl isolera er så länge”.

 

Prioriteringen på äldreboendena i våras då äldre nekades sjukvård kan ha större stöd än man kan tro. Det vore bra om Folkhälsomyndigheten och regeringen gick ut och talade om människovärde, äldres rätt att leva och varför man prioriterar som man gör när det gäller vaccinet.

För den mänskliga dimensionen skyms ibland av sifferexercis och det ständiga mantrat ”vidta åtgärder” som upprepas på varje presskonferens.

Enligt aktuell forskning är den bästa strategin för ett samhälle att låta de gamla och sköra få vaccin först. Då räddas flest liv.

”Varannan 80-åring överlever covid-19 på intensivvårdsavdelning” var en annan rubrik i veckan. Nu får fler äldre sjukvård, jämfört med i våras, och då visar det sig att dödligheten går ner.

Själv skulle jag vilja ge alla som bor på äldreboenden en stor kram. Vad skönt att ni har fått ert vaccin! Jag önskar med hela hjärtat att ni snart får spruta nummer 2.

Era liv är lika mycket värda som alla andras liv.

Modellen: Så räddas flest liv

Forskaren Daniel Larremore vid University of Colorado i USA skapade en matematisk modell som räknade ut hur många som dör beroende på vilken åldersgrupp man vaccinerar först.

De fem grupperna var: 1/ barn och tonåringar, 2/ personer 20-49 år, 3/ alla över 20 år, 4/ alla 60 år och äldre, 5/ ingen rangordning alls av ålder, vem som helst fick vaccinera sig.

Resultatet som presenterats i tidskriften Science, visar att den bästa strategin var att vaccinera 60-plussare först. Då räddas flest liv. I Sverige var 10 890 av de 11 247 som dött med covid-19 60 år eller äldre.

Börje Gren, 91, var bland de första att vaccineras i Sverige, här den 27 december.

PODD Mutationerna

Aftonbladet Daily med Björn Olsen professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen