Gangsters rånar välfärden i stället för banker

Oisín Cantwell: På sikt allvarligare än skjutningarna

Vår tids kriminella rånar socialförsäkringen i stället för värdetransporten.

Om detta handlade dagens myndighetsgemensamma pressträff, en tillställning som påminner om Halleys komet.

Men medan himlakroppen passerar jorden var 76:e år, har briefingen om hur diverse statliga aktörer tillsammans tacklar den organiserade brottsligheten en omloppsbana på 24 månader.

Följaktligen var det två år sedan som reportrar och fotografer senast köade utanför huvudstadens polishus för att komma in till den stora aula som hade bokats för tillställningen.

I inbjudan stod insläpp från 12.30. En kvart senare hade kön, 18 mediehus hade anmält sig, inte rört sig en millimeter.

Var poliserna upptagna med pinnjakt? Att bry sig om huttrande journalister ger nog inte avtryck i statistiken.

Men klockan 13.02 satt underrättelsechef Linda H Staaf äntligen på podiet.

Linda H Staaf, chef för polisens underrättelseverksamhet NOA.

Hon är polisens stora stjärna, ena dagen grillad i Ekots lördagsintervju, andra dagen på en scen med självaste FBI någonstans i Europa för en presskonferens som sänds över hela världen, hon är stram, kunnig, smart, en god ambassadör för myndigheten.

Nu tog Staaf till orda och berättade om hur den grova kriminaliteten gräver sig allt djupare ner i det dolda och att brott begås genom bolag som gör ett legalt intryck och som tvättar pengar och infiltrerar politiska församlingar och myndigheter.

Det lät allvarligt. Det är allvarligt. Visst kan oskyldiga råka mycket illa ut då gäng skjuter mot varandra, men på sikt utgör attackerna på samhällsviktiga funktioner ett betydligt större hot mot oss alla.

Ett hot mot rättssäkerheten, mot demokratin, någonting annat och värre än vad aldrig så farliga revolvrar och bomber kan åstadkomma.

Sedan var det dags för Britt-Marie Hultström, chef på Försäkringskassan, och en lika dyster rapport över sakernas tillstånd.

Myndigheten hon representerar betalar ut 250 miljarder om året. Det säger sig självt att det är en guldgruva som brottsligheten vill åt.

Att det bland annat är hit ligor blickar när det knappt finns några värdetransporter att råna längre.

Hultström efterlyste lagändringar. Sekretessen mellan myndigheter måste rivas. Det var ingen nyhet. Det har Försäkringskassan krävt i flera år.

Staten ska kunna samordna information om din abort, ditt barn som har problem i skolan, dina kontakter med psykiatrin, trassel med Kronofogden och allt vad det kan tänkas vara.

Det fortsatte på samma vis. Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten. Nya krav på lagstiftning.

Kriminologiska skarpsinnigheter som ”ekonomisk vinning är en av de viktigaste drivkrafterna för den organiserade brottsligheten” ven genom luften.

Visst, narkotikahandeln är mycket omfattande. Men det är långt ifrån allt.

Svartarbete, människoexploatering, fusk med moms och punktskatter, det säljs en halv miljard oskattade cigaretter i Sverige varje år, illegal avfallshantering, bedrägerier med mobiltelefoner...

Jag slog upp ett utdelat häfte för att få ett ögonblicks flykt från all denna kriminalitet.

Det borde jag inte ha gjort. Tydligen har den olagliga tillverkningen av vattenpipstobak ökat kraftigt. Ännu mer skattebortfall.

Presentationen var undanstökad på föredömliga 25 minuter. Sedan var det dags för allmänna frågor. En mikrofon gick runt. Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter var på hugget.

Den första pressträffen i sitt slag var 2009. Då pratades det om samma saker som nu. Företag som fasad, internationella förgreningar, narkotika, våldskapital.

Ljuspunkter finns, avslutade Linda H Staaf. Som exempelvis att det finns en tendens till positiv utveckling i utsatta områden, där en hel del av den grova brottsligheten uppstår och frodas.

Linda H Staaf, Britt-Marie Hultström, verksamhetsområdeschef Försäkringskassan, Elena Wallin, underrättelsechef Skatteverket och Torbjörn Rosén, polischef Ekobrottsmyndigheten, under dagens pressträff.

Hon kunde ha lagt till att en färsk global jämförelse av den organiserade brottslighetens inflytande över länder placerade Sverige på en modest 114:e plats.

Monarkin är kanske trots allt inte fullt så rutten som det numera ofta framstår.

Så vad måste göras?

Myndighetscheferna hade dragit slutsatser. Den vinstdrivande brottsligheten inom den legala samhällssfären måste prioriteras. En gemensam strategi för problemförorter behövs. Satsningens analytiska förmåga måste stärkas.

Allt detta låter vettigt. Så mycket nuförtiden handlar om gangsters som skjuter ihjäl varandra och slänger bomber. Mer sällan pratas om att staten är en bankomat: läckaget från välfärdsystemet beräknas uppgå till mellan 11 och 27 miljarder per år.

Hela den här soppan med inbjudande valfrihet i vården påminner om galenskapen med en skola där riskkapitalister tillåts göra jättevinster som placeras i skatteparadis.

Vi har politiker som antingen i stort sett vill behålla nuvarande ordning eller som saknar förmåga att förändra den.

Ute på gatan rådde behagligt höstväder. Milt, fuktigt, asfalten glänste av ett regn som nyss måste ha fallit, löv låg i drivor.

Ulf Lundell bör ha skrivit åtminstone en låttext om en tidig eftermiddag som denna i slutet på oktober i Stockholm.

På Kronobergs tak tornade taggtråden hotfullt upp sig. Ytterligare ett av alla dessa häkten i vår tid där nära nog varenda cell är belagd.

Författaren och artisten Ulf Lundell.