Moderaterna måste välja väg

Valet står mellan att följa SD eller skapa något eget

Moderaterna måste välja väg.

Antingen fortsätter de att trampa i hälarna på Sverigedemokraterna.

Eller så stakar de ut sin egen kurs.

För fjärde mätningen i rad är Sverigedemokraterna större än Moderaterna enligt Aftonbladet/Inizio.

Avståndet är den här månaden marginellt mindre, 0,1 procentenheter, jämfört med den förra mätningen för en månad sedan. Men skillnaden uppgår ändå till drygt 200 000 väljare till SD:s fördel.

Det är ett förhållande som givetvis kan förändras under de tre år som återstår till nästa val. Men det behöver inte göra det.

Ulf Kristersson och Moderaterna fortsätter ligga efter Jimmie Åkessons Sverigedemokrater i Aftonbladet/Inizios mätningar.


 
Att SD var större än Moderaterna även under delar av den förra mandatperioden visar på allvaret för den moderata partiledningen. De löper överhängande risk att förlora positionen som riksdagens näst största parti, vilket vore en tung förlust.

Det här är ingenting som kommer att ventileras på Moderatstämman som inleds i dag i Västerås. På sådana tillställningar avhandlas inte den typen av frågor.

Men det hindrar inte att M-ledningen måste ta sig en allvarlig funderare. Valet står mellan att fortsätta trampa i Jimmie Åkessons och Sverigedemokraternas fotspår. Eller att de stakar ut sin egen väg.

Jag hör knorret och protesterna från M-högkvarteret, ”vi går visst vår egen väg”.

Jag tror säkert att Moderaterna själva tycker att de är unika och glasklara i sin kommunikation med väljarna.

Problemet är att de som befinner sig utanför inte gör det. Där framstår det som att när SD kräver hårdare tag mot flyktingar, invandrare och brottslingar så dröjer det två dagar innan Moderaterna gör samma sak.

Och varför ska väljarna vända sig till kopian om de lika gärna kan välja originalet? Skälen är inte många.
 
Om Moderaterna långsiktigt ska lägga Sverigedemokraterna permanent bakom sig så krävs att de driver en politik som uppfattas som deras egen och som dessutom är betydligt mer komplett än SD:s.

Då duger det inte att först prata om nationell mobilisering mot gängvåldet, sedan hoppa av samtalen om detsamma för att sedan toppa anrättningen med att man ändå tänker rösta för de förslag som man två dagar tidigare tyckte var för mesiga och för få.

Det ger intrycket av att Moderaterna snarare ägnar sig åt taktiska överväganden än åt politik som de faktiskt tror på. Det gillar inte väljarna, vågar jag påstå.

Sverigedemokraternas kommunikation har varit den rakt motsatta. De har malt på, år ut och år in, om vad de anser att roten till Sveriges onda är. Och de har aldrig vikit från den linjen.

Det är så man når framgång. Det är därför det inte bara går bra för SD utan även för Centern och Vänsterpartiet. De trampar på i ullstrumporna och nöter in budskapet, år efter år.
 
Moderaternas problem är att de saknar identitet. Vad står Moderaterna för? Det är kanske solklart för de närmast inblandade, men inte för den stora allmänheten.

Moderaterna måste välja väg. Antingen skapar de en egen eller också fortsätter de som nu.

Det senare alternativet är riskfyllt. Det kan sluta med att de faktiskt inte längre är näst störst. Utan bara trea.
 
Till sist några ord om Liberalerna. De noterar en superlåg siffra i den här väljarbarometern. Partiledaren Nyamko Sabuni gjorde en katastrofalt dålig insats i SVT:s partiledardebatt i söndags. De måste göra en närmast övermäktig uppryckning för att åter komma på banan.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.