Nej, det är inget som kryllar i margarinet

Det har blivit högsta mode att skrämma kunder med GMO.

Vad är det för otäcka små saker som plötsligt påstås finnas i vår mat?

Först började Milko orera om att deras nya Bregottkopia Bredbart är GMO-fri. Och med den retoriken borde alltså Bregott innehålla grejs som vi inte är vana att ha på mackan.

Sedan dök City Gross upp i både tevereklam och helsidesannonser och avslöjade att deras kött minsann inte innehåller GMO, underförstått: som annat kött.

Men är det sant, då? Innehåller Bregott och köttet från Ica några läskiga små pryttlar som heter GMO?

Nej, de gör ju inte det.

GMO betyder GenModifierade Organismer. Och det låter för all del som något ur ”Apornas planet” men handlar om att man förändrar exempelvis en växts egenskaper. Inte alls olikt den växtförädling som gett oss olika äppelsorter och vita jordgubbar och randiga rödbetor.

Skillnaden ligger i att man direkt kan gå på den gen som ger ett önskvärt tillskott, exempelvis att en växt blir högre eller lägre eller innehåller mer av ett näringsämne. Man kan också föra in egenskaper i en växt från en helt annan art, exempelvis insektsgift från en bakterie och det är vad GMO-tekniken mest handlat om vid sidan av framställning av mediciner.

Exempelvis har man tagit fram majs och soja med en gen från Bachillus thuringlensis som gör att växten producerar ett protein som insekterna inte klarar av.

Innan någon ryser av det så kan det vara bra att veta att spridningen av hela bakterien är godkänd och välanvänd i ekologiska odlingar över hela världen.

Ja, och så äter kossan eller grisen eller hönan majsen eller sojan. Betyder det att vi sedan får i oss någon genmodifierad organism? Nej, verkligen inte. Vi får inte i oss genmaterial från hö, morötter eller fisk heller, trots att djuren äter det.

Det finns alltså inget kryllande, krypande i Bregottet eller köttet.

Sedan är det en hel annan sak att vi konsumenter ska kunna ta ställning till om vi vill medverka till att de globala jättarna inom växtförädling kan utarma mångfalden av grödor och i slutänden styra över matproduktionen.

Följ ämnen i artikeln