Debatten är lika viktig för dig som för partierna

Självklart tycker vi på Aftonbladet att vår partiledardebatt är den viktigaste.

Men den är betydelsefull för dig också. Och för partierna.

Jag ska strax förklara varför.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Den svenska väljaren blir alltmer vilsen. Eller möjligen alltmer obeslutsam. I alla händelser bestämmer vi oss allt närmare valdagen för vilket parti som slutligen ska få vår röst.

Forskningen säger att i förra riksdagsvalet bestämde sig sex av tio väljare, 59 procent, av väljarna under valrörelsen enligt valforskarna vid Göteborgs universitet. Med den avses de sista fyra veckorna före valet.

Partiledarna Jonas Sjöstedt (V) Isabella Lövin (MP) Stefan Löfven (S) Ulf Kristersson (M) Annie Lööf (C) Jan Björklund (L) Ebba Busch Thor (KD) och Jimmie Åkesson (SD) under en tidigare partledardebatt.

Mer än var tredje, 34 procent, bestämde sig under den sista veckan före valdagen. Och hela 13 procent väntade till själva valdagen enligt vallokalsundersökningen, valu.

Därför är kvällens debatt, som äger rum på Cirkus på Djurgården i Stockholm, viktig för dig. Den hjälper dig, förhoppningsvis, att fatta beslut om vilket parti som ska få din röst .

Men den är också viktig för partierna. Det är här de kan rycka åt sig initiativet, om det går bra.

Extra viktig är den för att partiledarna inte tilldelas debattämnen i Aftonbladetdebatten. De bestämmer själva vad de vill föra fram i sitt inledningsanförande och därmed vad deras egen debattrunda ska handla om.

Mycket står på spel. Men för partiledarna är det viktigaste att inte göra bort sig än att göra den bästa debattinsatsen i mannaminne. Missarna har en tendens att bli ihågkomna under betydligt längre tid än fullträffarna.

Normalt sett tappar Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Miljöpartiet stöd under valrörelsen. Tappet för S är i genomsnitt 1,2 och för M 0,5 procentenheter.

Man skulle alltså kunna säga att debatten är viktigast för dessa partiers ledare eftersom de självfallet vill bryta den historiska trenden.

Men de som väntade längst med att bestämma sig för vilka som till sist skulle lägga sin röst på i riksdagsvalet för fyra år sedan var, enligt valu, MP-, KD-, C-, L- och M- väljarna. Alltså är kvällens debatt extra betydelsefull även för Annie Lööf (C) och Ebba Busch Thor (KD).

Minst oroliga behöver alltså Jonas Sjöstedt (V) och Jimmie Åkesson (SD) vara. Deras väljare bestämmer sig i god tid och stödet för deras partier ökar normalt under valrörelsen, i genomsnitt med 0,6 och 0,8 procentenheter enligt valforskarna vid Göteborg.

Utan att trassla in oss för mycket i siffror ser valet ut att sluta med fyra vinnare och fyra förlorare. Stefan Löven och Socialdemokraterna kommer av allt att döma göra ett riktigt uselt val. Dåligt ser det också ut att gå för Moderaterna, Liberalerna och Miljöpartiet.

Moderaterna skulle kunna glädja sig åt att en del av deras väljare egentligen tycker att M är bäst men kommer att rösta på i första hand Kristdemokraterna, i andra hand Liberalerna enligt Aftonbladet/Ibizio. Men det försämrar givetvis Moderaternas valresultat.

De fyra vinnarpartierna ser, enligt samma källa, ut att bli SD, C , KD och V. Dock kommer Centerpartisterna kanske att känna sig som förlorare eftersom valresultatet blir betydligt lägre än när partiet opinionsmässigt stod på topp. Det var under den djupa M-krisen våren 2017.

Alliansen är enligt Aftonbladet/Inizio obetydligt större än de tre rödgröna partierna tillsammans. Det kan de tretton dagar som återstår till valdagen ändra på.

Som sagt. Mycket står på spel på Cirkus ikväll.