Tio frågor om kaoset som skakar regeringen

Förvirrad av elstödet? Här är svaren

Röran kring det kommande elprisstödet är i det närmaste total.

Få begriper vad som gäller. Ännu färre att kunderna i el-stormakten Sverige plötsligt inte kan betala räkningarna.

Frågan förföljer regeringen.

Elstödet som regeringen utlovade i valet fortsätter att jaga dem. Under tisdagen gjorde energiminister Ebba Busch (KD) ett hastigt annonserat besök i Skåne där missnöjda moderater kallat stödet ett brutet vallöfte.

Tidigare har Busch sagt att hon inte har tid att åka till Skåne ”i närtid”. Nu hade hon dessutom med sig en present, stöd till 27 000 gaskunder i Syd- och Västsverige.

Med stor sannolikhet kommer elstödet fortsätta förfölja regeringen. Men förvirringen kring elen är stor. Här är frågorna – och svaren.

Ebba Busch.

Varför kan man kalla elstödet för återbäring?

För att det är en återbetalning av så kallade flaskhalsavgifter i elnätet som konsumenterna redan betalt. De har blivit ovanligt höga som en följd av de obalanser på elmarknaden som orsakats av Rysslands invasion av Ukraina. Pengarna, hittills omkring 55 miljarder, ligger just nu i Svenska kraftnäts kassa.

Hur mycket får man?

Det är i stort sett det enda som är solklart i den här härvan. I elområde fyra är återbäringen 79 öre per kilowattimme på el som köptes från oktober 2021 till och med september i år.

I elområde tre är summan 50 öre. Totalt fem miljoner abonnenter berörs. Ingen i norra halvan av landet.

När kommer pengarna?

För hushållen är målet februari. Många hinder återstår dock. Det handlar om en engångsutbetalning.

För företagen finns ingen tidsplan.

Pengarna ska komma från Försäkringskassan. Är det hål i huvudet?

Lite så. Kassan har i sin tur anlitat Swedbank för utbetalningarna och de har inte talat om hur det ska gå till än. Vissa kan få pengarna på en uttagsavi i stället för på sitt konto.

Att regeringen valt Försäkringskassan har Ebba Busch förklarat med att det går snabbare. Det förra elstödet betalades ut som avdrag på elnätsavgiften.

Om det nya stödet betalas ut i februari har det gått 17 månader sedan elabonnentens första stödberättigade räkning betalades.

Från första räkningen till första utbetalningen av det förra elprisstödet gick det fem månader.

Anklagas regeringen för att bryta vallöften?

Ja, och med rätta. Det blev inget högkostnadsskydd utan en rabatt. Systemet är fortfarande inte på plats trots att de sade att det skulle vara det 1 november. Pengarna kommer inte före jul som utlovades.

Anklagelserna om löftesbrott kommer inte bara från oppositionen utan också från en högljudd grupp missnöjda kommunalpolitiker (M) i Skåne, bland andra Region Skånes ordförande Carl Johan Sonesson.

Varför gör inte regeringen som de sade?

För att den här metoden är bättre, enligt Ebba Busch i SVT. Jag skulle vilja lägga till en annan förklaring. För att den blivande regeringens löfte var helt orealistiskt. Det kunde lätt ha kostat upp till 25 miljarder i månaden.

Den förra regeringen gav Svenska kraftnät, det statliga stamnätsbolaget, i uppdrag att utforma ett elstöd. Det fick till 15 november på sig. Förslaget adopterades av den sittande regeringen.

Vad beror de höga elpriserna på?

Frågar du politiker varierar svaret. Jag skulle, grovt förenklat, säga att den främsta förklaringen är kriget i Ukraina som skakat och desorganiserat den europeiska elmarknaden. Till det ska läggas hemmalagade problem med effektbrist i södra Sverige.

Importerar Sverige el?

Sverige är en nettoexportör av el och har varit i över ett decennium. Men vid hög belastning, som sträng kyla, importeras el under kortare perioder, främst från den nordiska marknaden.

Är det är sossarnas fel att vi har elbrist för att de stängde kärnkraften?

Sverige har inte brist på el. Däremot ibland på effekt, vilket är en annan sak.

Det enda kärnkraftverk som stängts av politiska skäl är Barsebäck vars reaktorer släcktes 1999 och 2005. Orsak: Danmarks motvilja mot en kärnkraftsanläggning nära deras territorium.

De fyra reaktorer som stängts av sedan dess har bommat igen av företagsekonomiska skäl. Den senaste var Ringhals 2 som stängdes i december 2020 efter ett beslut på bolagsstämman 2015.

Ägarna har inte sett att det gått att få lönsamhet i produktionen. Dels av det låga elpriset men också av höjda säkerhetskrav.

Just nu står en av de sex svenska reaktorerna still. Ringhals fyra är trasig och reparationen väntas bli klar i slutet av februari. Aggregatet i Oskarshamn stängs på fredag. Reparationen av en generator väntas ta nio dagar. Det innebär sannolikt att elpriset ökar.

Det är fel att kalla det kommande elprisstödet för stöd eller högkostnadsskydd.

Precis. Regeringen gick till val på att införa ett högkostnadsskydd, ett tak för hur mycket elen skulle få kosta konsumenten per kilowattimme. Men det blev en slags rabatt som man kan kalla stöd eller återbäring.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.