Malmström en smärtsam sorti för Sveriges malligaste parti

Vilket annat parti som helst skulle vrida sig i plågor över den dåliga publicitet det ger att profilerade politiker hoppar av.

Nu är Liberalerna inte vilket parti som helst.

Men det måste ändå smärta ordentligt att just Cecilia Malmström lämnar partiet.

Liberalerna har genomlidit en politisk bergochdalbana de senaste åren. Först valde de att lämna borgerligheten och kroka arm med Socialdemokraterna i januariavtalet. Anledningen var det starka motståndet mot att samarbeta med SD, men det nära samarbetet med S skrämde bort den borgerliga kärnan.

Efter det väntade en helomvändning. Liberalerna lämnade januariavtalet och öppnade i stället för ett samarbete med SD. Målet var en borgerlig regering. Det skrämde bort de få väljare de hade kvar, de som hade starka principer emot att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Räddningen i valet 2022 var en ny partiledare i Johan Pehrson och stödröster från Moderaterna. Det räddade partiet över riksdagsspärren och de inre konflikterna la sig när Liberalerna fick vara med i den nya regeringen.

Även om det är lugnare än på länge är partiets problem långt ifrån lösta.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

Sveriges malligaste parti

Liberalerna är ett parti som på några få år lagt undan sina principer och sin ideologi för makten. Det låter ju som alla andra partier – kan man invända – men Liberalerna är inte som alla andra partier.

Liberalerna, tidigare Folkpartiet, beskriver sig självt som ett parti som vilar tungt och stolt på sin liberala ideologi. Genom de över 100 år som liberaler suttit i riksdagen har den genomsyrat partiets handlingar och politik. Något som liberaler gärna skrutit med och varit malliga över är att just deras parti sysslat med ideologi på riktigt.

Det är aldrig lätt när ett parti stöper om sig i en ny form som Liberalerna har gjort de senaste åren. Det har varit smärtsamt och svårt för partiet att lämna sitt principiella motstånd mot SD och gå in i det här regeringssamarbetet. Trösten och förhoppningen var att partiet skulle kunna stå för en liberal injektion i ett annars konservativt regeringssamarbete.

Före detta L-politikern Cecilia Malmström fotograferad i Bryssel 2018.

Flera tunga avhopp

Knappt sju månader in i regeringssamarbetet är det tydligt att det inte fungerat. Det är inte Liberalerna som sätter agendan i den här regeringen och SD är den största maktfaktorn i hela regeringssamarbetet. Det är inte något de gamla liberala folkpartisterna vill skryta med.

Cecilia Malmström är inte den första som lämnar. Både den före detta partiledaren Bengt Westerberg och den före detta partiledarkandidaten och EU-ministern Birgitta Ohlsson har berättat att de inte röstade på L i valet i höstas.

En annan före detta partiledare, Maria Leissner, har uttryckt skarp kritik mot partiets vägval.

Möjligtvis är Malmström en av de mer smärtsamma sortierna eftersom hon ansetts stå över de många falangstrider och öppna konflikter som så ofta utspelar sig inom Liberalerna.