Centern kan få en ”sosse” till ny partiledare

Det är mycket som kan se lätt ut på ytan, men blir svårt när man tittar närmare.

Precis så är det med Centerns partiledarval.

I mitten av januari ska den slutgiltiga kandidaten presenteras och på bara några veckor har spelplanen helt kastats om.

Alla Centerpartiets tre partiledarkandidaterna säger att partiet behöver förändras och utvecklas framåt. De har rätt.

Det är inga små utmaningar Centern har. De har gjort ett uselt val, och tappat stort på landsbygden. De har också låst fast sig i den omöjliga politiska position som de kallar för den breda mitten. Den är inte så bred längre eftersom det bara är Centern som befinner sig där.

Kandidaterna

Vi tar en titt på de tre kandidaterna – Elisabeth Thand Ringqvist, Daniel Bäckström och Muharrem Demirok.

Redan under våren när Elisabeth Thand Ringqvist bara var en av många nya kandidater till riksdagen, sågs hon som en möjlig efterträdare till Annie Lööf. Hon en ny frisk fläkt med företagarprofil. Det fanns redan krafter inom partiet som trodde på henne och lyfte fram henne.

Daniel Bäckström var på sin kant också en självklar kandidat. Med rötterna i den värmländska myllan har han ett gediget cv inom partiet. Han har varit kommunpolitiker, regionpolitiker, riksdagspolitiker och en av partiets profiler. Efter valet blev han gruppledare i riksdagen och han har hög trovärdighet i landsbygdsfrågan som är Centerns kroppspulsåder.

Men det behövs ju också en överraskning i en sån här process. Någon som kommer in frågan sidan och har ett annat perspektiv. Inte någon bråkig, de kandidater som på något vis skulle kunna ses som kontroversiella har redan valts bort.

Muharrem Demirok har varit kommunpolitiker i Linköping i över ett decennium, men efter valet i höstas sitter han istället i riksdagen. Demirok sitter också i partistyrelsen. Även om han dykt upp i den nationella, politiska debatten då och då, är han knappats ett känt ansikte för allmänheten.

Han skulle vara den där extra kandidaten som visade att Centern minsann kunde vaska fram ett brett uppställ med kandidater.

Men så började saker och ting röra på sig.

En trio med utmaningar

Bäckström, favoriten straffade ut sig. På frågan om han kunde tänka sig att viga samkönade par kunde han inte ge ett rakt svar. Centerpartisterna ryggade i förfäran, allas lika värde är en av grunderna i partiet.

För Elisabeth Thand Ringqvist är bristen på erfarenhet hennes svaghet.

När Bäckström och Demirok i utfrågningarna delade med sig av decennier av politiska erfarenheter pratade Thand Ringqvist om de tre veckor hon varit ute och kampanjat för att bli ny partiledare. När Bäckström och Demirok pratade om sina egna erfarenheter av de svenska kommunernas utmaningar i klimatfrågan, var Thand Ringqivst svar att kommuner borde jobba mer som företag med ”intern och extern hållbarhet”. Ett något svårtolkat svar.

För många har Demirok seglat upp som ny favorit.

Muharrem Demirok har visat sig ha många av de egenskaper en ny centerledare skulle behöva. Han går igenom rutan. Han är tydlig och engagerad. Han kommer från en annan bakgrund med sin uppväxt i ett utanförskapsområde i Stockholmsområdet och har lång erfarenhet av partiet inifrån. Han ser flera nya områden där Centern kan profilera sig – skolan är ett exempel.

Vad är hans problem då?

Han låter precis som en sosse.

De tre centerpartiledarna är ute på turné.