Framtidsminister minst intressant i regeringen

Framtiden är intressant.

Men inte framtidsministern.

Statsråden Kristina Persson har nämnts minst under regeringens första halvår vid makten.

I lördags hade det gått sex månader sedan valet och snart, mitt i påskhelgen, firar regeringen ett halvår vid makten.

Mest intressant av de 24 ministrarna är, som sig bör, statsminister Stefan Löfven (S). I Mediearkivets sektion för tryckta medier får man nära 11 500 träffar sedan regeringsskiftet 3 oktober.

Tvåan på listan är Magdalena Andersson (S). Inte heller det är särskilt överraskande, finansministern spelar en huvudroll i alla regeringar.

”Magda” fick ju dessutom sitt första budget nedröstad av riksdagen och förklarade nyligen att det närmast helgonförklarade överskottsmålet kan komma att avskaffas. Det har gett henne stor uppmärksamhet.

Men de övriga S-statsråden klarar inte konkurrensen från Miljöpartiets språkrör. Både klimatminister Åsa Romson och utbildningsminister Gustav Fridolin har förekommit oftare i tidningarna än socialdemokratiska tungviktare som näringsminister Mikael Damberg och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Förklaringen ligger sannolikt i att de är språkrör och därför får ställa upp i fler sammanhang än de frågor de ansvarar för i regeringen. Romson är ju dessutom vice statsminister.

En minister som fått stor uppmärksamhet ända sedan hon tillträdde är utrikesminister Margot Wallström (S). Men inte ens erkännandet av Palestina, kritiken av Ryssland eller Saudiaffären har lett till att hon nämnts lika ofta som regeringskollegerna Romson och Fridolin - även om marginalen till dem är liten.

Den för media minst intressanta kvartetten i regeringen har samtliga viktiga, men kanske inte så publika poster. Biståndsminister Isabella Lövin (MP) hanterar stora summor, flyktingströmmar och naturkatastrofer men har trots det inte uppmärksammats mer än knappt 600 gånger under halvåret vid makten.

Partikamraterna Helene Hellmark Knutsson och Aida Hadzialic (S) står helt i skuggan av sin departementschef. Högre utbildning men framför allt gymnasiet är tunga och aktuella frågor men ministrarna får bara en bråkdel av den uppmärksamhet som Gustav Fridolin får i media. Det är bara att ta nya tag.

Igår talade Hadzialic exempelvis på Folkhögskolelärarnas utbildningsdagar. Behjärtansvärt, men inget underlag för en artikel.

Men allra minst intressant för media är dock Stefan Löfvens kollega på statsrådsberedningen Kristina Persson (S). Hon kallas framtidsminister och ansvarar för det långsiktiga perspektivet i regeringsarbetet.

Enligt hemsidan är hennes fokus grön omställning även globalt, jobb och fördelningspolitik liksom nordiskt samarbete för större internationellt genomslag. Tungt och viktigt men det ger inga rubriker.

Retriever är ett mediearkiv som i sektionen tryckt press har praktiskt taget samtliga dagstidningar, tidskrifter och pressmeddelanden.