Mejla

Oisín Cantwell

Macchiarini åtalas troligen för två patienters död

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AP TT / NTB SCANPIX
Kirurgen Paolo Macchiarini.

KOLUMNISTER

Kirurgen Paolo Macchiarini kommer sannolikt att ställas inför rätta.

Åklagare lägger inte ner ett år på att utreda om en förundersökning ska återupptas eller inte bara för att än en gång kasta arbetet i papperskorgen.

Tre personer avled efter att den tidigare så uppburne kirurgen under åren 2011-2012 ägnade sig åt experimentella och oprövade operationer på Karolinska universitetssjukhuset och bytte ut deras luftstrupar mot syntetiska delar.

En skandal som i någon mån försvann i det virrvarr av de utredningar om forskningsfusk, anklagelser om inkompetens till höger och vänster och sparkad rektor som sedan följde.

Mikael Björk, överåklagare, en man med mild röst och återhållen göteborgsdialekt, kallade i dag till presskonferens på stort hotell i Stockholm och meddelade ett beslut som för denna tragedi tillbaka till sitt ursprung.

För ett drygt år sedan beslöt åklagare att lägga ner förundersökningarna om de tre avlidna patienterna samt en operation på en man som överlevde men som drabbades av allvarliga komplikationer. Anhöriga nöjde sig inte med beskedet utan begärde överprövning.

Så vad hade överåklagare Björk att berätta?

En hel del, visade det sig. Som att utredningarna om patienten som överlevde och en av de avlidna inte återupptas. I det förra fallet för att operation gjordes i enlighet med vetenskap och beprövad metod, i det senare för att obduktion aldrig gjordes och brott därmed är svårt att bevisa.

Reportrar från de stora mediehusen nickade och antecknade och tv-kamerorna förevigade den lågmälde åklagarens pedagogiska resonemang.

I fallen med en turkisk flicka och en isländsk man återupptas förundersökningen.

Varför? Det tänkte Björk snart berätta, men först ville han redogöra för hur komplext arbetet varit. 50 000 sidor nedlagd utredning tar sin tid att tröska igenom. Och det går inte fortare av att en hel del av materialet är författat på läkarlingo. ”Vissa sidor var jag tvungen att läsa två, tre gånger för att förstå”.

Reportrarna nickade och antecknade.

De återupptagna utredningarna rubriceras som grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Åklagarna, de kommer att vara tre till antalet, har bestämt sig för att huvudsakligen utreda den senare misstanken.

Det är nog klokt, då det var svårt sjuka patienter som opererades och det inte blir alldeles lätt att leda i bevis att det var Macchiarini som vållade deras död.

Beslutet innebär att överåklagaren kör över åklagarna som lade ner utredningen.

Det är naturligtvis en smula känsligt, inte minst med tanke på att de lade ner mycket tid på utredningen och förkunnade sitt beslut inför journalister från hela världen.

Björk försökte få oss att förstå att åklagarna gjort ett utmärkt arbete, men att han inte delade deras slutsatser. Framför allt delade han inte deras uppfattning om en vägledande dom i Högsta domstolen som de lutade sig mot.

Reportrarna nickade och antecknade. Sedan var det dags för frågestund: Ska fler personer förhöras? Har du haft samma granskningsmaterial som de tidigare åklagarna? Hur lång tid kommer det att ta?

Åklagarna svarade tålmodigt, Han kan inte säga vilka som ska höras, ja, han har haft tillgång till samma utredningsmaterial, fram mot sommaren är det nog dags att ta ställning till om Macchiarini ska delges misstanke eller inte.

Och först efter ett eventuellt förhör med misstänkte går det att ta ställning till om åtal ska väckas eller inte.

Jag inledde den här texten med att spekulera i att kirurgen kommer att åtalas. Att sticka ut hakan på det viset är förenat med risker och jag kommer att framstå som en idiot om ärendet än en gång läggs ner.

Men jag har väldigt svårt att se hur en åklagare efter att ha lagt ner allt detta arbete ska kunna låta bli att ställa honom inför rätta.

Av: Oisín Cantwell

Publicerad:

LÄS VIDARE