Så undviker du alla sommarjobbsfällor

Uppdaterad 2013-04-15 | Publicerad 2013-04-12

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nu är det dags att söka sommarlovsjobb.

Tyvärr kommer många unga att bli besvikna.

Många arbetsgivare har satt i system att lura nybörjare på arbetsmarknaden.

Det finns en rad fällor som det gäller att se upp med.

Det första sommarlovsjobbet är kanske det viktigaste jobbet. Att få arbetskamrater och att lära sig passa tider och göra allt som förväntas. Det är ett arbete som öppnar möjligheter och ger erfarenhet och mer meriter, vilket är nog så viktigt när så många unga slåss för att komma in på arbetsmarknaden.

Jag brukar testa äldre och yngre i vänkretsen och fråga hur stor den första lönen var. De allra flesta kan ge ett exakt besked. Det visar hur betydelsefullt det kändes att få den första riktiga inkomsten. Själv fick jag avtalsenliga 5:25 i timmen i Konsumbutiken hemma på gatan (ja, det var många år sedan…).

Därför gör det mig så arg och upprörd när jag tyvärr alltför ofta hör om unga som på ett eller annat sätt ha blivit lurade och inte fått ut den lön de ska ha. Det behöver inte vara några skurkar som satt det i system, jag har även mött unga som inte fått vad de ska ha när de arbetat i en släktings butik eller hjälpt föräldrars vänner.

Det allra viktigaste är att få ett anställningsbevis. Det är ett dokument som tydligt anger vilka arbetsuppgifter du ska ha och vilken lön du ska få. Har du det i din hand råder det ingen tvekan om att du fått jobbet och du slipper till exempel komma till en arbetsplats och mötas av beskedet att det bara var lite försnack och alls inget löfte om arbete.

Finns det ett kollektivavtal på arbetsplatsen förenklar det mycket. Då vet du att du är försäkrad, att du har rätt till semesterersättning och hur eventuell övertidsersättning beräknas. Ofta finns det också någon fackligt aktiv på arbetsplatsen som du kan fråga om du inte vill prata med lönekontoret.

En fuling som många oseriösa arbetsgivare satt i system är att låta unga provjobba utan ersättning. Sedan tackar de nej till dig och så får nästa person arbeta gratis. Du ska aldrig acceptera att provjobba gratis utan det ska vara lön från första stund.

Pengar i handen utan något krångel med skatten, kan andra oseriösa locka med. Säger du ja till svarta pengar måste du vara medveten om vad det kan kosta. Du får inget intyg som du kan använda i framtiden när du söker jobb, dessutom får du ingen sjukersättning baserad på inkomsten. Troligen kan du inte heller räkna med övertidsersättning och semesterersättning och du är inte försäkrad om det sker en olycka på arbetsplatsen. Det kan betyda att du går miste om många miljoner om du skadar dig för livet och aldrig mer kan arbeta.

Tjänar du mindre än 18 900 kronor under 2013 behöver du inte betala någon skatt. På Skatteverkets hemsida eller på det lokala skattekontoret kan du hämta en blankett, ”Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag”. Fyller du i den och lämnar till din arbetsgivare så får du ut hela lönen utan att det dras någon skatt. Skulle du tjäna mer än 18 900 kronor under året kan du begära jämkning hos Skatteverket. Då drar arbetsgivaren mindre skatt än om du hade varit året-runt-anställd.

Arbetsgivaren ska också anpassa arbetstiden efter din ålder. Är du under 18 år finns det särskilda regler för vilka typer av arbeten du får ta och hur länge du får arbeta. Syftet är att skydda dig mot fysiskt skadliga arbeten och alltför långa eller sena arbetsdagar.

Tycker du att din arbetsgivare gör något fel eller undrar du över något så har LO sedan många år tillbaka en telefonservice för unga som extraarbetar. Där kan du, även om du inte är med i facket, få hjälp och råd. Telefonnumret är 020-560056 och sajten är www.hjalptelefon.nu. Du kan också kontakta tjänstemannaorganisationen TCO:s sommarlovsexpert på telefon 020-1301112 eller gå in på www.sommarlovsexperten.se.

Har du inget eget konto så kan det vara dags att skaffa ett lönekonto när du ska börja sommarjobba. Dessutom är det bra att ha även ett sparkonto dit du för över de en del av pengarna. Du ska undvika att ha alltför stora summor på det konto som du har ditt bankkort kopplat till. Förhoppningsvis så kan du spara en del av lönen och ge dig själv lite guldkant på  tillvaron under resten av året.

Det är kanske då som sommarjobbet känns som allra bäst.

Annika Creutzer

Följ ämnen i artikeln